Makyavelizm, İtalyan diplomat ve filozof Niccolò Machiavelli'nin eserlerinden türetilen, genellikle siyaset ve insan ilişkilerinde kullanılan bir terimdir. Machiavelli'nin en ünlü eseri olan "Prens’te ortaya koyduğu fikirlerle tanınır.

Makyavelizm, genellikle gerçekçi ve pragmatik bir yaklaşımı ifade eder. Bu düşünce tarzı, hedeflere ulaşmak için gerekirse ahlaki prensiplerin göz ardı edilebileceğini öne sürer. Başarılı olmak için bazen etik olmayan veya toplum tarafından kabul edilmeyen yöntemlerin kullanılması gerektiğini savunur. Makyavelizm, güç, kontrol ve başarı odaklı bir bakış açısını yansıtır. Bu anlayış, birçok insan tarafından eleştirilmiş olsa da bazıları tarafından gerçekçi bir yaklaşım olarak görülür. Ancak, tam anlamıyla Makyavelist bir yaklaşımın, etik açıdan tartışmalı olduğunu ve uzun vadede sürdürülebilir olmayabileceğini belirtmek önemlidir.

16.Yüzyıla ait bu teze veya felsefeye göre, başarıya giden her yol “mübah” sayılır. Toplumun azınlığı da olsa, “Mutlu azınlık”, “Mutsuz çoğunluktan” daha önemlidir. Nitekim Platon, “Devlet” adlı eserinde insanları 3 maden grubuna ayırır: Altın olarak adlandırdığı grup, liderlik vasıfları ile donatılmış, cesaret ve zekâlarıyla yönetici olmaları gerekenlerdir. Gümüş metaforunda bahsettiği kişiler, savunma yapabilecek vasıfta, ancak altın grubuna göre yöneticilik konusunda daha az yeteneklidirler. Son grup demir ve bakır insanları ise; toplumun işçi sınıfıdır. Günlük yapılması gereken, emek gerektiren işleri yaparlar ve başka bir özellikleri yoktur!..

                Baktığımızda, her iki yaklaşımın da günümüz dünyasında kısmen de olsa hala geçerliliğini koruduğunu görebiliriz. Mutlu azınlığın devamı adına yapılan her şey kuralına uygundur, “ahlaki” olmasi çok önemli değil… Kontrolü ele geçirilmiş başta “medya” olmak üzere, akla gelebilecek bütün güç odakları, halka doğruyu söylemese bile bu yolda kullanılacak “enstrümanlardır”.

                Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre 2023 yılı itibarı ile Türkiye’de 4 Milyon Dört Yüz Bin hane sosyal yardımlar alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Vedat Işıkhan sorulan bir soruya karşılık “ Türkiye’de aşırı yoksul ve açlık sınırında yaşayan kişi bulunmamaktadır” diye açıklama da bulununca, rakamlar dan çok,  yöneticilerin kanaatinin önemli olduğu gerçeği bu vesileyle bir kez daha ortaya çıkmış oldu…

ÖĞRETMENLER GÜNÜ!..

                “Bugün öğretmenler günü… Bize parmaklarımızla saymayı siz öğrettiniz, benimkiler hep dokuz çıkardı… Asya’dan büyük göçü sizden dinledik... Anadolu’ya gelişi, yaylalara kurulan çadırları siz anlattınız… Mustafa Kemal’i, kağnıları, askerlere çarık diken kadınları… Büyük zaferi anlattığınızda, heyecandan küçük ellerimizi birbirinin içine geçirerek ağlamamak için dudaklarımızı ısırdık…

                Öğrettiklerinizin çoğunun doğru olmadığını söylüyorlar şimdi: Mustafa Kemal’in diktatör olduğunu, Cumhuriyetin cinayetler işlediğini, o dönemin yargılanması gerektiğini… Anayasadaki Türk kelimesinin yanlış olduğunu, Cumhuriyet devrimlerinin işe yaramadığını… Doğru mu öğretmenim?.. Doğru değilse çocuklara baştan anlatın… Çocuklar gerçeği öğrensinler, ancak çocuklara aktarılarak yaşar devrimler…

                Sarı saçlı, mavi gözlü yiğidimizi gördüklerinde “O bizim önderimiz” desinler…Şimdi bize dağ başını duman almadığını, gümüş derenin akmadığını, güneşin ufuktan şimdi doğmadığını söylüyorlar, doğrumu öğretmenim?... Bugün öğretmenler günü, gününüz kutlu olsun…”

                Yukardaki satırları saygıyla, özlemle andığımız rahmetli Bekir Abi’nin (Coşkun) arşivinden özetledik. Eli öpülesi tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun…

NOT: Ortada buharlaşan 44 Milyon dolar, basit bir A4 kâğıdına aldım- verdim ibaresi!.. Bankacı Seçil Erzan ve adı geçen (Eski-Yeni) futbol adamları…”Masumiyet karinesi” daim olmakla beraber adı geçen ve halen aktif görev yapan bu kişilerin, etik açısından bulundukları görevlerden “Behemehâl” ayrılmaları gerekir. Aklan geri dön!..

Formun Üstü

FİLM: Ölü Ozanlar Derneği & Hababam Sınıfı (Öğretmenler günü münasebetiyle)

ROMAN: Suyu Arayan Adam - Şevket Süreyya AYDEMİR & Çalıkuşu- Reşat Nuri Güntekin (Öğretmenler gününe ithafen)

 

ŞİİR: Yalan- Melih Cevdet Anday (28 Kasım 21. Vefat yıldönümü anısına)

YALAN

Ben güzel günlerin şairiyim

Saadetten alıyorum ilhamımı

Kızlara çeyizlerinden bahsediyorum

Mahpuslara affı umumiden...

Çocuklara müjdeler veriyorum

Babası cephede kalan çocuklara...

Fakat güç oluyor bu işler

Güç oluyor yalan söylemek

 

YANLIŞ: Orta Hakem - Yan Hakem

DOĞRU: Hakem - Yardımcı

GÜNÜN SÖZÜ: Çok mal haramsız, çok söz yalansız olmaz.” Yunus Emre

ÜTOPYA: Toplu taşıma sisteminin bütün yurttaşların ihtiyacını rahatlıkla karşıladığı Terradulcium’da kalan son özel araç Teknoloji Müzesi’ne armağan edildi!..

ŞADİ-İ ŞİRAZİ’DEN: ABİD İLE GÜNAHKÂR

Padişahın biri ibadet eden bir adama sormuş:

-Hiç bizi hatırladığın olur mu?

İbadetle meşgul olan şu cevabı vermiş:

-Allah’ı unuttuğum zaman siz hatırıma gelirsiniz. Allah birisini kapısından kovarsa o adam her tarafa koşar, fakat birisini de kapısına çağırırsa, onu kimsenin kapısına koşturtmaz…

TEBESSÜM: “Karım artık onu dinlemediğimi söyledi… Ya da öyle bir şey…”Anonim”