Solucanlar, toprak altında yaşayan sürüngenlerdendir. Bir çoğumuzun sevmediği bu küçük canlılar, aslında hayatımızı sürdürmemizde büyük rol oynar. Peki solucanların faydaları nelerdir? Beraber bakalım.
Solucan, toprak veya ekosistem mühendisi olarak adlandırılır. Çünkü solucanların faydaları bitmiyor. Solucanlar, bitkiler için önemli besinleri barındıran koyu kahverengi-siyah renkli bir toprak türü olan humusun oluşmasına yardımcı olur. Solucanlar ayrıca iyi toprak yapıları oluşturmaya katkı sağlar, yuvalarını toprağa delikler açarak sağlarlar ve bu sayede havalandırma ve drenaj kanalları oluştururlar. Bu sayede toprak havalanır ve yağmur suyunun toprağın derinlerine inmesine yardımcı olur.
Toprak solucanının dışkısı yani solucan gübresi, azot, fosfor ve potasyum bakımından zengin olup bitki gelişimi için gerekli olan temel minerallerdir. Solucan gübresi, kalsiyum, demir ve kükürtün toprağa ve bitkilerin gelişmesine yardımcı olan minerallere bağlanmasına yardımcı olur.
Solucanlar toprağın içinde tüneller açarak havanın bitki köklerine ulaşması için yer açar. Toprak solucanları bitki köklerinin ilerlemesine izin vermeyen sert toprak yapılarını zamanla parçalayarak bitkilerin ilerlemesine ve daha hızlı büyümelerine yardımcı olur. Toprak solucanının açtığı tüneller, yüzeye uygulanan kireç, gübre vb faydalı maddelerin toprağa karışmasına yardımcı olur.
Solucanlar, toprakta 2 metreye kadar derinlere inebilirler; bu sayede daha etkin ve verimli bir toprak yapısı oluşmasını sağlarlar. Solucanlar, yedikleri azot, fosfor ve potasyum miktarının 5 -10 katını içeren daha zengin bir gübre yapabilirler.Kuş, sümüklü böcek, tavuk, balık vb. bazı canlı türleri için iyi birer az yani besin kaynağıdır.Solucanların derisinden gelen mukus, toprak oluşumuna yardımcı olur.
Karıncalar da solucanlar gibi yaşamımızda büyük rol oynar. Karıncalar, Karıncalar çok iyi koku alır, ayrı yuvalardan olanlar birbirlerini koklayarak anlarlar.Karıncalar, vücut yapılarına kıyasla aslandan daha kuvvetlidirler ve insandan on kat hızlı koşarlar. Bütün dünyada karıncaların 1.200 kadar cinsi vardır.
Çiçek tozu karıncaların vücuduna yapışır. Tıpkı arılarda olduğu gibi karınca da vücuduna bulaşan bu çiçek tozunu çiçekten çiçeğe taşıyarak bitkilerin üremesine yardım eder. Karıncalar, korunmak için yuvalarının çevresine karınca asiti denilen bir sıvıyı saçarlar. Bu asit, bahçeden eve girecek olan fare gibi birçok zararlı hayvanları kaçırır.
Eskiden halk arasında, karınca sokmasının romatizmaya iyi geldiği ve sancıları azalttığı kabul edilirdi. Bunun için kırmızımsı karıncalara vücudun bir yeri sokturulurdu.
Solucan, karınca ve daha birçok minik canlı biz farkında olmadan doğaya yararları dokunmakta. Bu canlılardan tiksinmek veya zarar vermek yerine kocaman dünyayı onlarla paylaşabiliriz.