Hayatta hepimizin yapmak istediği ancak bir alışkanlık haline getiremediği için yarım kalan davranışları, istekleri vardır. Bu kimi zaman sağlıklı beslenmek, kimi zaman düzenli spor yapmak, kimi zaman kitap okumak kimi zamansa yeni bir hobi edinmek olabilir. Büyük bir motivasyonla başlanan ama bir türlü arkası gelmeyen isteklerin alışkanlığa dönüşmesi birçoğumuz için imkansız gibi görünebiliyor. Bu noktada yeni bir alışkanlık kazanmak için beyninizi ikna etmeniz gerekiyor. Hayatta bir amacımız olmadan yolumuzu kaybediyoruz. Her gün aynı saatte kalıp işe gitmek rutininin dışına çıkmak istiyor ve başarıyı istiyoruz. Sonuç olarak yeni alışkanlıklara yöneliyoruz.
Yeni bir alışkanlık kazanmanın ilk adımı kesinlikle gerçekçi ve net hedefler koymaktır. Bunun için kendinize bir hedef belirleyin. Ama hedefinizi doğru ifade etmek çok önemlidir. Örneğin kilo vereceğim yerine günde 1200 kalori alıp kilo vereceğim derseniz beyniniz için daha ulaşılabilir ve net bir rota belirlemiş olursunuz. Başka bir örnek verecek olursak, ‘düzenli olarak kitap okuma alışkanlığı kazanacağım’ demek yerine ‘günde şu kadar sayfa kitap okuyacağım’ demelisiniz. Küçük hedefleri tamamladıkça yenilerine geçerek, en sondaki büyük hedefe daha kolay bir şekilde ulaşmış olursunuz.
Kendinizi, iradenizi ve beyninizi ikna etmenin en kolay yolu alışkanlıklarımızı parçalara ayırmaktır. Yani eğer hedefiniz günde 100 sayfa kitap okumaksa, bunu 50’şer 50’şer olarak iki parta bölebilirsiniz. Zorlanacağınız, geri düştüğünüz hedefinizden saptığınız anlar olabilir. Önemli olan yine yapamadım demek yerine kaldığınız yerden devam etmeyi bilmektir. Pes etmeye meylettiğinizi anladığınızda, kendinizi motive etmeyi öğrenmeli, bunun için de size iyi hissettiren şeylere yönelmelisiniz. Olmuyor, yapamıyorum demeye yakınlaştığınız anda o alışkanlığı kazandığınızda hayatınızın ne yönde değişeceğini düşünüp, bunları yazarak kendinizi motive etmeyi deneyebilirsiniz.