Uykunun amacı hakkında hâlâ çok fazla şey bilinmiyor. Ve neden uyumamız gerektiğine dair tek bir açıklama da yok. Çünkü bu kusursuz denklemde birden çok sebep bulunuyor. Sağlıklı uyku bedenin sağlıklı kalmasına, hastalıklardan uzak durmasına yardımcı oluyor. Yeterli uyku olmadan beyin de düzgün çalışamıyor. Bu durum da haliyle konsantre olma, net düşünme ve hatıraları işleme yeteneklerini bozabiliyor.

İlk evre uykuya daldıktan hemen sonra gerçekleşir. Her uyku döngüsünde ortalama 10 dakika sürdükten sonra yerini 2. evreye bırakır. Yani uyku evreleri arasında en kısa süreli olan aşamadır. Bu aşamada uykumuz son derece hafiftir; çıt deseler uyanacağımız aşama olarak da tabir edilebilir. Bu esnada göz hareketlerimiz genellikle yavaşlar ve kalbimizle beraber eş zamanlı olarak solunum hızımız da yavaşlamaya başlar. Aynı zamanda kaslarımız da gevşer.

2.evrede uyku yaklaşık 20 dakika sürer. Araştırmalar, toplam uykunun yarısının bu aşamada geçtiğini gösterir nitelikte. Bu aşamada beden ısısı düşer; göz hareketleri durur; nefes ve kalp atışı daha da yavaşlar; beyinde hızlı ve ritmik dalgalar oluşmaya başlar. Bazı bilimsel araştırmalar bu dalgaların hafızanın iyileştirilmesi ile ilgili olduğunu ortaya koyuyor.

3.evrede ise derin bir uykuda olduğumuz için bu aşamada uykudan uyanmak bizim için daha zordur. Kalp atışımız ve soluğumuz iyice yavaşlamış ve göz hareketlerimiz durmuştur. Bu aşamada ayrıca bağışıklık sistemimiz güçlenir; hücre yenilenmesi ve büyüme gerçekleşir. İkinci ve üçüncü aşamada bedenimizde gerçekleşenler, uykunun bedensel gelişimimiz ve sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu gösterir.

En son evre 4. ve REM uykusudur bu evrede uyuduktan yaklaşık olarak 90 dakika sonra geçtiğimiz REM uykusu, rüya evresi olarak da bilinir. Yaklaşık olarak 10 dakika süren bu aşamada beyin aktiviteleri uyanık olduğumuz zamanki duruma benzer. REM uykusunda nefesimiz hızlanır ve vücudumuz gevşer. Gözlerimiz ise hızlıca hareket etmekte ve biz rüya görmekteyizdir. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda, bu aşamada da hafızamızda yenilenme gerçekleştiği gözlemlenmiş.