Ramazanın gelişi ile oruç tutmaya başladık. Bu nedenle bizi daha tok tutacak besin arayışına da girmiş bulunmaktayız.
İlk olarak yulaftan bahsetmek istiyorum. Yulaf, pek çok derdin devası olan bir tahıl. Düzenli olarak tüketildiğinde vücudu tazeleyip adeta yeniden yapılandırıyor. Kan şekerini düzenleyerek, kilo vermenize yardımcı olur. Aynı zamanda uzun süre tok tutan besinlerin arasındadır. Sahurda yiyeceğiniz, yulaf lapası sizi uzun süre tok tutacaktır.
Diğer yiyecegimiz herkesin de bildiği yumurta. Bol protein kaynağı olan yumurta, A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminleri içeren yumurta, kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum ve folat da içerir. Bu kadar faydann yanında uzun süre tok tutması da bilinmekte.
Zeytin de sahur sofralarımızın olmazsa olmazlarıdan, zeytin, kandaki aşırı kolesterolü ortadan kaldırır, kan basıncını kontrol eder, meyve ve sebzelere alternatif olarak bir diyet lifi kaynağıdır. Zeytin, antioksidan görevi görür, hücreleri korur.
Sıradaki yiyeceğimiz hurma, içindeki vitamin ve mineralleriyle tam bir besin deposu olan hurma, sindirimi kolaylaştırıyor, kansızlığa ve sinir sistemine iyi geliyor. Özellikle sahurda birkaç tane yendiğinde hem açlığı hem de tatlı ihtiyacını karşılar
Badem de ramazanda sofralarımızdan ayırmamamız gereken bir diğer besin. Besin değerleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda tokluk hissi verir. Aynı zamanda sahurda bolca su tüketimi yapmakta oldukça önemli. Gün boyu vücudumuz susuz kalacağı için daha öncesinde almamız gereken şu miktarını belirleyerek suyumuzu içmeliyiz.
Sahurda, karbonhidratlı ve yağlı besinlerden de uzak durmalıyız. Sindirim güçlüğüne ve mide sorunlarına yol açabilir. Daha hızlı acıkmanızı sağlar aynı zamanda gece metabolizma yavaşladığı için kilo alımı sağlar.
Yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler tercih etmeliyiz. Örneğin, kuru baklagiller, kuru fasulye, mercimek, nohut, kepekli tahıllar ve tam buğday ekmeği, sebzeler ve salata. Taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, badem vb gibi kuru yemişler tüketilmelidir.
SAHURDA TÜKETMEMİZ GEREKEN BESİNLER
Beyzanur ÖZDAL
Yorumlar