Peygamberimizin söylediği her söz çok güzel. Verdiği nasihatler çok değerli. Uyarıları çok manidar.

Tabiki alanlar için, anlayanlar için. "Kişinin Maleyani olanı (boş, gereksiz, lüzumsuz olan şeyleri) terk etmesi Müslümanlığının güzelliğindendir!" buyurduğu bu sözde bize çok şey anlatıyor aslında. Başka bir sözü daha var Peygamberimizin. Beni çok etkileyen. Der ki Resul (sav); "Allah(cc) verdiği nimetleri kulunun üzerinde görmek ister!"

Düşünsenize Müslümanlık gibi bir yüceliğe erişmişsiniz ama her hal ve hareketimiz samimiyetten uzak, gösteriş ve riya kokuyor ve hatta elde ettikleriniz sizi kibir abidesi kılmış. Bu kötü hasletler elbette ki Müslüman kimliğine zarar veriyor, o kimliği gölgeliyor. Hani Allah (cc) verdiği nimeti üzerimizde görmek isterdi?..

Allah(cc) bizi insan olarak yaratmış bizi insan kılmış ve bize insan rolü yüklemiş. Böylesi bir yaratılışta olan insan nasıl olur da insanca davranmaz, insanca değer üretmez.

Mümkün mü?

Şair diyor ya;

"İnsan, insana dua eder,

şiir yazar,

çay demler,

gülümser..

Kalp kırmak ta neyin nesi?.."

Bazı sorular vardır. Bazı insanların kafasını çok meşgul eder. Hatta uykularını kaçırır, saç baş yoldurur. Ama bu sorular konusunda ısrarcı olmak gerektiği kanaatindeyim.

İnsan niçin vardır?

İmar için mi yoksa tarumar için mi,  ihya için mi yoksa imha için mi vardır?

İnsanın amacı hayatta kalmak mıdır yoksa insan kalmak mıdır?

Yaşar Kemal'in dediği gibi; "İnsan olmadıktan sonra güzel göz, güzel kaş, sırım gibi boy herkeste var. İnsan dediğin yüreğiyle, inceliğiyle insan olmalı!"

Büyük düşünür, Türk-İslam mutasavvıfı Hacı Bektaş Veli der ki; "Okunacak en büyük kitap insandır!"

Peki en büyük okunacak kitap olan insanda nasıl olurda her şey eksilebilir, yok olabilir. Ama vicdanı nasıl eksilip yok olabilir?

İnsan her şeyi elde etse de, dünyaları kazansa da ruhunu kaybetse neye yarar?

En can alıcı soru şu olsa gerek. Büyük insan kimdir? Boyca, yaşca, kılıca, tecrübece, çevrece, makamca, güç ve otoritece mi bir insanı büyük saymak gerekir?

Bu soruya ise filozof ve felsefeci İoanna Kuçuradi'nin bakış açısı ile cevap verelim;

“Büyük insan kimdir? En yalnız kalabilen in­san, en saklanmış, en ayrılan insan, iyinin ve kötü­nün ötesinde olan insan, kendi erdemlerinin ve is­temesinin bolluğunun efendisi olan insan: en bü­yük insan bu olsa gerek. Bir bütün olduğu kadar çok yanlı, dolu olduğu kadar geniş olmak: büyüklük bu olsa gerek.”

Erdemlilik hareketinin bir parçası olarak büyük insan olmak mümkünse o parçalardan birisi olmak dilek ve temennisi ile!.