Tolstoy'a sormuşlar:
Nasıl ''iyi insan'' olunabilir?
Önce ''kötülük ve kötü insan'' hususunda mutabık olmak lazım, demiş.
Peki, “kötü insan nedir?” diye sormuşlar.
Verdiği cevap sarsıcı:
''Kendi mutluluğundan başka hedefi olmayan insan en kötü insandır.'' diye cevap vermiş.
Kendisi mutluluğu yakalayamamış bir insan etrafını nasıl mutlu edebilir ki?
Mutluluk denilince İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan Farabi adında bir filozof ‘un "Mutluluğun Kazanılması" adlı eseri aklıma geldi. Bu eserde Farabi'nin ahlak ve siyaset felsefesi üzerine yazdığı önemli metinler yer alır. Eser, genel olarak bireysel ve toplumsal mutluluğun nasıl elde edileceği üzerine yoğunlaşır ve birkaç ana bölümde incelenebilir. Eserin bir bölümde ise Mutluluğun tanımı ve önemi anlatılır. Farabi mutluluğu insan yaşamının en yüksek amacı olarak tanımlar. “Mutluluk, sadece geçici hazlar ve maddi kazançlarla değil, akıl ve erdem yoluyla elde edilen manevi bir durumdur!” diyerek değerlendirir. Mutluluğun önemini anlatırken ise Farabi şunları söyler;
“Mutluluk insanın nihai hedefidir ve bu hedefe ulaşmak, insanın potansiyelini tam anlamıyla gerçekleştirmesi anlamına gelir!”
Farabi'nin "Mutluluğun Kazanılması" adlı eseri, akıl, erdem, eğitim ve toplumun rolü üzerinde durarak, mutluluğa ulaşmanın yollarını tartışır. Farabi'nin felsefi sistemi ve düşünceleri, hem tarihsel hem de felsefi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Bu eserin hepimiz tarafından okunmasını tavsiye ediyorum.
Yunan filozofu Platon;
“Ah, ne iyi olurdu Agathon!
İki insan birbirine dokununca, bilgi dolu olandan boş olana akabilseydi!” der.
Mutlulukta bulaşıcıdır. Tıpkı etrafa gülümsemek gibi.
Mutluluğu da insandan insana bulaştırmak gerekir. Gülümsemenin ardından gelen mutluluk ise insana çekicilik katar, stresi düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir, ruh halini iyileştirir, tansiyonu düzenler. Stres ve korku ise insanı u/mutsuz eder. Bunu gidermenin yolu mutluluğun yolunu bulmaktır. Mutluluğun birçok yolu vardır. Ancak en kısa yolu gülümseyebilmektir. Gülümsemeye başladığınızda evren size pozitifliği ile eşlik eder. Siz de artık mutluluk savaşçısı olursunuz. Mutsuzluktan yolunu kaybeden insanlara umut olup, yol olursunuz.
Rus yazar Lev Tolstoy mutlulukla ilgili der ki; “Mutluluğu ihtiraslarda değil, kendi yüreğinizde arayın. Mutluluğun kaynağı dışımızda değil içimizdedir!”
Zira Sebahattin Ali’nin dediği gibi; "Yüksek insan dışına değil, içine kıymet verendir!"
İçimizi süslemek, yatırımları içimize yapmak, içimize daha çok kıymet vermek dua ve temennisi ile!.