İyot gıdalardan yeterli miktarda alınamayan, vücudun işleyiş mekanizmalarının devamlılığının sağlanması açısından önemli ve genellikle deniz ürünlerinden elde edilebilen bir elementtir. Toprakta ve okyanuslarda bulunduğu keşfedilmiştir. İyot eksikliğinin yaşanmaması için dünyada birçok ülkede tuzlara iyot eklenir. Bu sayede günlük iyot alımı da karşılanmış olur.
İyot tiroit fonksiyonlarının devamlılığı açısından çok önemli bir mineraldir. Bu mineral vücudumuzun işleyiş mekanizmasından sorumlu olan tiroid bezinin görevlerinin devamlılığı için çok önemlidir. İyot eksikliği sonucu tiroit hormonlarında düzensizlikler meydana gelebilir ve tiroit hormonunun az çalışması yani hipotiroidi gelişebilir.
Depresyon ve kaygı bozukluğu oluşumunun önüne geçer.Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.Radyasyonun zararlı etkilerini minimize eder.Saç dökülmesini ve saçlarda cansızlaşma problemini engeller. Ciltte solgunluk ve kuruluk oluşması, metabolizmanın yavaşlaması gibi etkileri olan hastalıkların gelişmesinin önüne geçer.
Herseyin olduğu gibi iyotun da fazlası zararlıdır. İyotun fazla kullanımı tiroid hormonlarının fazla çalışmasına yani hpertiroide neden olabilir.Bu hormonların az ya da fazla çalışması vücudun işleyişinde aksaklıklar meydana getirerek günlük hayatı olumsuz etkiler. Bu nedenle iyotun az alımında olduğu gibi fazla alımında da ciddi zararlar meydana gelebilmektedir.
İYOTUN YARARLARI
Beyzanur ÖZDAL
Yorumlar