Bu günkü sözlerim, evlilik ilişkisini sağlam ve sağlıklı başlatmak ve sürdürmek isteyenlere;

Eğer sen, evlilik ilişkinin zeminini sağlam temellere dayandırmak istiyorsan işini şansa, kadere, kısmete bırakmamalısın. Kendinden, eşinden ve oluşturduğunuz evlilik zemininin sağlamlığından emin olacağın şekilde davranmalısın.

Evlilik ilişkisi yakınlık ilişkisidir ve duygusal içeriği yoğundur. Bir ilişkinin içine yakınlık ve duygu yoğunluğu dahil olduğunda sarsıntı oluşturacak olayların musallat olması kaçınılmaz oluyor. Bu sarsıntıları en az zararla ya da zarar görmeden atlatmak için bilerek ve farkında olarak alınması gereken bazı kararlar, kazanılması gereken bazı bilgi ve beceriler var.

Zemin etüdü doğru yapıldığında, temel sağlam atıldığında, malzemeden çalınmadığında, işçilik kaliteli olduğunda, emek esirgenmediğinde, kontroller aksatılmadan yapılıp gereken önlemler zamanında alındığında ve iş - güç birliği yapıldığında depremler zarar veremiyor. Depremlerden kaçılamaz, depremler olacak, çünkü işin doğasında var. Ama zarar vermesi engellenebilir değil mi? Bunu somut olarak, son günlerde en acı şekilde, en net bir biçimde ve bir kez daha öğrendik.

Evlilik ilişkisini bu ilişkinin doğasında olan depremlerin, olası zararlarından korumak için neler yapılabilir bakalım;

Aile olmak:

Artık “ailem” dediğin, senin ve eşinin oluşturduğudur. Kök aileden ayrışmak pek çok farklı duygu yaşamana neden olabilir. Duygularının farkında ol, olduğu hali ile kabul et ve sağlıklı ayrışmak için gerekeni yap. Ayrışmak, kopmak değildir sadece sınırları belirginleştirmek demektir ve sağlıklı evlilik birlikteliği ve eş ilişkisi için bir gerekliliktir.

Önemli kararların verilmesi:

Eşlerin kendilerini ve birbirlerini tanımaları karar verme sürecinde çok önemlidir. Karara bağlanması gereken konuda bireysel özellikler, yetenekler, beceri ve bilgiler seferber edilip güçler birleştirilerek iş birliği yapılabilir. Konunun özelliğine göre son karar eşlerden birine bırakılabilir. Ya da daha yetkin olduğu düşünülen kişi/kişilerden yardım alınabilir. Burada önemli olan konuyu güç savaşı haline sokmaktır.

Sorunlara yaklaşım:

Evlilikte eşlerin birbirleri ile anlaşabiliyor olması sorun oluşmasını azaltıcı bir etki oluşturuyor ve sorunların boyutlarının büyümesini engelliyor. Evlilik ilişkisinde sorunların, çatışmaların olması hem kaçınılmazdır hem de doğaldır. Sorunları gidermek ve çatışmaları çözmek ve anlaşabilmek için etkili iletişim becerilerini, insani özelliklerinle ve gönlünü katarak kullanman gerek. Anlaşmak için temel kural anlamaktır. Anlamak için dinlemek gerek. Geçinmeye gözü olmak ve geçim ehli olmak önemli diyorum.

Cinsiyete özgü farklılıkların farkında olmak:

Cinsiyetin doğasında olan farklılıklar evlilik ilişkisini etkiliyor. Olaylara, durumlar ve kişilere ilişkin bakış açıları cinsiyet özellikleri ile şekilleniyor. Kadınca ve erkekçe diye iki dil var bu dilleri bilmeyen çiftler birbirlerine Fransız kalıyorlar. Sen de hem kendi cinsiyetine özgü dili hem de eşinin cinsiyetine özgü dilini iyi bil ve iş birliği için kullan.

Yaşamın sürdürülmesi:

Çoğu evlilik gerekçelerle oluşturulur, evlilik sorumlulukları pek düşünülmez. Evlilikle birlikte yerine getirilmesi gereken pek çok sorumluluk vardır. Bu sorumlulukların farkında ol ve gereğini yap.

Sadakat ve İhanet:

Evlilik ilişkisinde ihanet kalp krizi gibidir. Evliliği öldürür. En iyi olasılıkla sakat bırakır. Uzak dur.

Birliktelik anlayışı:

Evlendiğinizde birbirinizin sahibi değil birbirinizin can yoldaşı oluyorsunuz. Birlikte geçireceğiniz zamanlarınızla birlikte tek olarak ya da ayrı ayrı başkaları ile birlikte vakit geçirmeye gereksiniminiz olacak. Başkaları ile geçirilen zamanların ilişkinize zarar vermeyecek özellikte olması önemlidir, güvenmek ve güvenilirliği korumak gerek, dikkat edilmelidir.

Ekonomik durum:

Birbirinizin bildiği bireysel birikimlerinizin olması doğaldır, ama birbirinden para ya da mal gizlemek, birbirinin bilgisi dışında harcama kalemleri oluşturmak BİZ olamamanın göstergesidir. Birlikte ortak bir bütçe oluşturmak, birikim, yatırım ve harcamaların nasıl yapılacağına ilişkin bir sistem oluşturmak ve bu konuda birbirine güvenmek önemlidir.

Cinsel yaşam:

Cinsel yaşam evliliğin sigortasıdır. Cinsel yaşamlarından beklediğini alan kişiler diğer tüm sorunların üstesinden daha kolay gelmektedir. Cinsel olarak kendini tanımak, eşini tanımak, ne beklediğini bilmek ve isteklerini özgürce ifade edebilmek gerekir.

Sağlıklı eş ilişkisi sağlıklı toplumun temelidir. Toplumların yaşamını sağlıklı sürdürebilmesi için temelin sağlam olması gerekir.