Savaşlar, çatışmalar, doğal felaketler. Bir tarafta tokluktan çatlayanlar, diğer yanda açlık sınırında yaşayanlar.

Hani sormuşlar ya Nasrettin Hoca’ya; Dünya neden yuvarlaktır diye? Hoca’nın cevabı tam da onun zekâ seviyesine yakışır şekilde; “Dünya düz olsaydı, herkes aynı yana gider, o zamanda diğer tarafa doğru yıkılırdı!”  Biz de merak ettik, sorduk yapay zekâ ChatGPT’ye; çok uzun zaman dilimini değil, hepsi topu önümüzde ki 10 yılımızı, bakalım neler anlatmış, neleri görebileceğiz:

“Önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın nasıl olacağı, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Teknoloji, çevre, ekonomi, siyaset ve toplum gibi alanlardaki gelişmeler, dünya genelindeki yaşamı şekillendirecek. İşte bazı önemli tahmin ve trendler”

“Yapay zeka (AI) ve otomasyon, iş dünyasında daha fazla alanda kullanılacak. Bu, bazı işleri otomatikleştirirken yeni meslekler ve fırsatlar da yaratabilir. Metaverse  konsepti, hem sosyal etkileşimleri hem de iş süreçlerini dönüştürebilir. SpaceX, NASA ve diğer uzay ajanslarının projeleriyle Ay ve Mars'a insanlı görevler gerçekleşebilir.  Genetik mühendislik ve biyoteknoloji, kişiselleştirilmiş tedaviler ve hastalıkların önlenmesi konusunda büyük ilerlemeler sağlayabilir.”

Çevresel değişikliklerin neler olabileceğini de özetle şöyle diyor yapay zekâmız:

“ Küresel ısınma ve iklim değişikliği etkileri daha belirgin hale gelebilir. Aşırı hava olayları (kuraklık, sel, orman yangınları) artabilir. Güneş, rüzgâr ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı hızlanacak. Fosil yakıtlardan uzaklaşma çabaları sürecek.  Doğal kaynakların korunması ve biyolojik çeşitliliğin desteklenmesi öncelikli hale gelebilir.”

Ekonomi ve parasal konulardaki öngörüleri de bir hayli enteresan:

“Kripto paralar ve blockchain teknolojisi, finansal sistemlerde önemli bir rol oynayabilir. Çin, Hindistan gibi ülkelerin etkisi artarken, Batı merkezli ekonomik güçlerde değişiklikler yaşanabilir. Sürdürülebilir kalkınma, ekonomilerin ana temalarından biri olacak.”

Sosyal ve Kültürel alanda olabilecekleri de kısaca şöyle anlatıyor:

“Nüfusun yaşlanması ve göç hareketleri, ülkelerin sosyal ve ekonomik yapısını değiştirecek. Uzaktan çalışma ve online eğitim daha yaygın hale gelecek. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık gibi konular toplumsal gündemde daha fazla yer alabilir.”

Uluslararası ilişkiler ve siyasi gelişmelerde olabileceklere gelince:

 “Güç dengeleri ve bölgesel çatışmalar, uluslararası ilişkileri şekillendirecek. İklim değişikliği, pandemiler ve teknolojik düzenlemeler gibi konular uluslararası işbirliğini gerektirebilir.”

Eğer önlem alınmazsa olabilecekler:

“İklim değişikliği felaketlere yol açabilir. Gelir eşitsizliği ve sosyal adaletsizlik artabilir. Teknolojik ilerlemeler, etik sorunlar ve güvenlik tehditleri doğurabilir.”

Yapay zekâmız olumlu gelişmelerin de olabileceğini şu maddelerle sıralıyor:

“Bilim ve teknolojinin yardımıyla küresel sorunlar çözülebilir. Daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünya düzeni oluşturulabilir. Son cümlelerini bağlarken; Bu öngörüler, bugünkü trendlere dayalı genel tahminlerdir. Gelecek, alınacak kararlar ve uygulanacak politikalarla şekillenecek.”

Yapay zekâmız ChatGPT’nin gelecek 10 yıl öngörüleri bu şekilde, biz çıkalım kerevetine…

Yapay Zeka-3

Kelepçeli Gazeteci!

Demokrasinin vazgeçilmezidir kuvvetler ayrılığı ve basın hürriyeti. Özgür ve bağımsız basın demokrasimizin 4. Gücüdür ve bu gücü Anayasa’dan alır. Elbette ki bu durum, kimseye suç işleme özgürlüğü vermez/vermemelidir. Hafta içi gelişen hadise herkesin malumu olduğu için, burada tekrarını vermeye gerek yok. Belli ki “bir canlı yayın” kazasına uğramış olan Özlem Gürses’in evinden alınış biçiminden tutun, karayolu ile Ankara’dan İstanbul’a götürülmesi,  adi bir suçluymuşçasına bilekleri kelepçeli bir şekilde Adliye’ye yürütülmesi hoş olmamıştır, umarız ve dileriz böyle bir görüntüyü bir daha görmeyiz. Adresi, çalıştığı kurumu belli olan, bir telefon ihbarı ile istenilen yere kendiliğinden gidebilecek olan, üstelik bir kadın olması hasebiyle, ileri demokrasilerde olmaması gereken bir durumun meydana gelmiş olması hem talihsizlik, bir o kadar da üzücü olmuştur. Hür ve özgür basın demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarının başında gelir. Özgürlük alanı kısıtlanmış, işlevleri daraltılmış bir basınla dünya liginde kendimize yer bulmamızın zor ötesi olduğunun altını bir kez daha çizerek konuya bir virgül koymuş olalım…

Mustafa Fehmi Kubilay; Takvimler 23 Aralık 1930’ u gösterirken patladı Menemen olayı. Derviş Mehmet önderliğinde bir grup Cumhuriyet karşıtının isyan girişimlerine, canı pahasına dur diyen kahraman Asteğmendi kendisi. Acımasızca katlettiler Kubilay’ı oracıkta. Bu işin elebaşları, başta Derviş Mehmet olmak üzere gereken cezayı aldılar ve idam edildiler. Cumhuriyetimizin ve Devrimlerin sembol ismi Şehit Kubilay’ı vefat yıldönümünde anıyoruz. Saygıyla, özlemle, hasretle, minnetle. Ruhu şâd olsun…

K Ö S E E E E E