Dünden devamı
O dönemde, görme engelliler alanında kurulmuş olan, bazıları "körlere gelir sağlamak" adı altında, onları küçülten ve istismar eden, kimisi de, dar bir görmeyen grubun sınırlı ihtiyaçlarını karşılama anlayışına sahip derneklere alternatif olarak, görmeyenlerin temel sorunlarına kalıcı çözümler bulmayı amaçlayan, Altı Nokta Körleri Eğitme ve Kalkındırma Derneği'ni, ikna ettiği Sayın Mithat enç ile birlikte 1950 yılında kurmuşlardır. Derneğin ilk genel başkanı Sayın Mithat enç , Gültekin Yazgan ise dernek sekreteri olur.
Yazgan’ın teşkilat çalışmaları 1950'li yıllarda, ülkemizi, şimdiki dünya körler birliğinin bir parçası olan, o zamanın Uluslararası Körler Federasyonu'nda yönetim kurulunda temsil etmeye kadar uzanır ve Gültekin Yazgan’ın kuruculuğunu yaptığı sivil toplum kuruluşu ile ilişkisi hayatı boyunca devam etmiştir.
Gültekin YAZGAN, hukuk eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra, memleketi Aydın’a dönerek bu ilin Baro'suna kaydolup avukatlık sıtajını yapmakta iken, aynı kaderi paylaştığı körlere daha kalıcı şekilde yararlı olmak düşüncesi ile, tekrar Ankara’ya dönüp, müdürlüğünü Mithat Enç'in yaptığı körler okulunda öğretmenliğe başlar. Yazgan’ın bu göreve gelmesi de çok kolay olmamış, bunun için de bir yılmayan tavır sergilemiştir. Neticede, 28 kasım 1952 tarihinde, milli eğitim bakanlığı tarafından adına düzenlenen kararname ile Ankara Körler Okulu'nda başlayan öğretmenlik hayatı, çeşitli okullarda 28 yıl-beş ay devam etmiştir.
1960-lı yıllarda öğretmenlik yaptığı İzmir Akşam Ticaret Lisesi'nde iken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı, "ticaret liseleri ders kitabı yazma" yarışmasında, Gültekin Yazgan tarafından yazılmış olan kitap yarışmayı kazanmış ve yıllarca ticaret liselerinde ders kitabı olarak okutulmuştur. Yazgan'ın Kitap yazma çalışmaları bununla kalmamış, körlüğünün ilk yıllarından beri çok önem atfettiği İngilizcesini değerlendirerek, felsefe, psikiyatr ve psikoloji alanlarında 6 kitap çevirisi yapmıştır.
Yazar Gültekin Yazgan’ın çalışma hayatı öğretmenlikten ibaret olmayıp, bu mesleğini yürütürken, asıl eğitimini aldığı meslek olan avukatlığa da devam etmiştir.
1992 yılında mesleki çalışmalardan emekliye ayrılan Gültekin Yazgan; ülkemizin her yerindeki bütün görmeyenlerin kitaba ücretsiz olarak ve kısa sürede ulaşmalarını sağlamak için, hayatını bu amacı gerçekleştirmeye adamış ve ömrünün sonuna kadar bu amaç doğrultusunda yılmadan çalışmıştır.
2004 yılının Ekim ayında, İzmir'de Türkiye Görme Özürlüler Kütüphanesi'ni (TÜRGOK) kurmuştur. Onun kurduğu ve hayatının sonuna kadar yılmadan, yorulmak bilmeden çalıştığı bu kütüphane, ülkemizin her yerindeki binlerce görme engellinin kitaba ücretsiz olarak ve kısa sürede ulaşmalarını sağlamakta ve her geçen gün daha fazla kitap ve daha çok gorme engelli insana ulaşmak için faaliyetlerini halen sürdürmektedir.
Görme engellilerin eğitimine adanmış olan, hayatı başarıdan başarıya koşmakla geçen bir mümtaz şahsiyeti, yokta varı bulma mücadelesinin öncü ismi gültekin yazgan’ı bu kısa yazıda tüm yönleri ile tanıtıp anlatabilmemize imkan bulunmamaktadır.
Ömrü boyunca görme engellilerin aydınlanması ve eğitimi için her alanda yılmadan mücadele etmiş ve bu yolda tüm engelleri aşmış ve önemli başarılar elde etmiş olan Gültekin Yazgan hocamız, mücadele ettiği kansere yenik düşerek, 29.01.2012 tarihinde aramızdan ayrılarak ebediyete intikal etmiştir.
Onun amacı olan, ülkemizin her yerindeki görme engellilerin kitaba ücretsiz ve kısa zamanda ulaşması çalışmaları ise, Gültekin Yazgan'ın kıymetli eşi Tülay Hanım ve Yazgan'ın hayat mücadelesini kendisine rehber edinmiş olan çalışma arkadaşları tarafından yılmadan sürdürülmektedir.
Gültekin Yazgan'ı daha yakından tanıyıp, hayat mücadelesine şahit olmanız, bu hayat mücadelesini kendinize rehber edinerek kuşaktan kuşağa aktarmanız için, hayatının önemli ayrıntılarını anlatmak üzere kaleme almış olduğu, 2001 yılında iletişim yayınları tarafından yayınlanan ve görmeyenler için ülkemizde kurulan bir çok kütüphanede de sesli kitap olarak bulunan, "Kör Uçuş" adlı eserini okumaya sizleri davet ediyor; kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz. Onu ve mücadelesini hiç unutmayacak, mücadelemize rehber edineceğiz.
Ruhu şaad olsun.
Yılmayan bir görme engelli
Selman DEVECİOĞLU
Yorumlar