Öncelikle kitap okumak, kelime haznemizi genişletir. Okudukça yeni kelimeleri keşfedip araştırarak bu kelimeleri günlük hayatımızda Kullanabiliriz.
 
 Bulunduğumuz stresli ortamdan bizi uzaklaştırabilir. Kitap okumaya başladığımızda yepyeni bir dünya ile karşılaşırız. Hatta bazen okumakla kalmayıp yaşarız. Bu da bulunduğumuz stresli ortamdan bir nevi kaçış yolu olabilir.
  
 Empati duyumuzu geliştirir. Kitap okuyarak empati ve birçok duyumuzu geliştiriyor. Okuyarak gerçekte var olmayan insanların hayatını keşfederek kendimizi o kişilerin yerine koymaya başlanır.
 
 Diksiyonumuz düzelir. Okuduğumuz kitabı sesli bir biçimde konuşur gibi okuyarak Diksiyonumuzu düzeltebiliriz.

   Hafızamızı kuvvetlendirir. Okuduğumuz kitabın olay örgüsünü hatırlamaya çalışıyoruz ve beynimizi hatırlamaya zorluyoruz, bu sayede Hafızamızı kuvvetlendirmiş oluyoruz.
 
  Hayal gücümüzü genişletir. Okuduğumuz kitabı hayal etmeye başlarız ve hayal gücümüzün genişlemesine sağlar bu da. 
   
 Peki kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır. Biraz da bundan bahsetmek istiyorum. Öncelikle bunu bir zorunluluk olarak görmek size bu alışkanlığı kazandırmaz. Sevmeye çalışmalısınız. İlk başlarda kalın kitaplar yerine ince kitaplar tercih edebilirsiniz. Bu kitapların konularını inceleyip sizde merak uyandıran kitaplar olmalı ki gerçekten isteyerek başlayabilesiniz. İlk zamanlarda başlamak zor gelecektir. Bu gibi durumlarda 5 dakika kuralını uygulayabilirsiniz; 5 dakika kuralı bir işe başlarken sadece 5 dakikalık bölümünü yapacağım şeklinde o ise başlatır ve daha sonra bir bakmışız o 5 dakika 1 saat olmuş. Önemli olan başlamak olduğu için bu kural başlamanıza çok yardımcı olacaktır.