Evlilikte eşlerin evlilik ilişkilerini sağlıklı yürütebilmeleri için etkili iletişim bilgi ve becerilerine sahip olmak gerekmektedir. Bu bilgi ve beceriler;

Kendini bilme tanıma ve kabul etme,

Etkili dinleme,

Empati yapabilme,

Karşıdakini olduğu hali ile kabul etme ve bu durumu ona iletebilme ve hissettirebilme,

Duygularının farkında olma ve doğru bir şekilde ifade edebilme,

Algılarının farkında olma ve doğru bir şekilde ifade edebilme,

Anlama becerisi,

Anlatma becerisi vb…

Bu bilgiler kitaplardan ve makalelerden okunarak ve işin uzmanlarından dinlenerek öğrenilebilir. Denemeler yapılarak beceri edinilebilir ve geliştirilebilir. Teknik olarak çok iyi uygulanabilir. Buraya kadar çok iyi fakat eksik…

Çünkü;

Tüm bu bilgileri ve becerileri etkili bir şekilde ve doğru teknikle kullanabilmek çok önemli ama daha önemlisi bu becerileri uygularken gönül zenginliği, sevgi, saygı, anlayış ve hoşgörüyü de dahil edebilme becerisidir. Sadece teknik kullanıldığında mekanik kalır, inandırıcı, içten ve samimi olmaz. Demem o ki pek işe yaramaz.

Şimdi etkili iletişimin becerilerini kullanırken gerçek olması, öze ulaşabilmesi can cana olmayı sağlayabilmesi için gerekli olan o kavramları biraz daha yakından tanıtayım.

Gönül zenginliği; Mevcut olanın farkında olmayı, kanaat etmeyi, değerini bilmeyi ifade etmektedir.

Gönül zengini kimse, elinde olanı sevgi ile paylaşabilir. Sağduyuludur. Anlayışlı ve hoşgörülüdür. Kimsenin malında mülkünde gözü olmayandır.

Sevgi; İnsanı, bir kimseye ya da şeye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten içsel duygudur. Gerçek sevgi ise karşıdaki kişinin kendi olarak var olmasına ve geliştirmesine sonsuza kadar kendini adamayı ifade etmektedir.

Gerçekten seven kimse, kendinin dışına çıkabilir. Olgundur. Olgunca sever. Özen gösterir, merhametlidir, önemser ve önemsediğini hissettirir. Karşısındakini kendisi olma konusunda özgür bırakır ve sorumluluk sahibidir. Gözü gönlü sevdiğinde olandır.

Saygı; Sevgi ve çekinmeyle karışık bağlılık duygusudur.

Saygılı kimse, incitmekten, kırmaktan çekinir. Naziktir. Nezaketini her durum ve koşulda devam ettirir. Davranışlarını ve sözlerini özenerek seçer. Özü sözü doğru olandır.

Anlayış; Algılayış, kavrayış ve değerlendiriştir.

Anlayışlı kimse, anlama yeteneği, kavrama gücü ve anlayışı olandır. Olumlu ve her şeyin yolunda gittiği durumlarda bir ilişkiyi yürütmek kolaydır. Zor olan gitmezliklerin, sorunların bazen krizlerin olduğu durumlarda ilişkiyi sağlıklı yürütebilmektir. Anlayışlı olan kişi işte bu zorları kolay edebilen, yatırımını haklılıktan öte mutluluğa yapabilendir.

 Hoşgörü; Kendisininkilerle çelişse bile, başkalarının düşünce ve kanılarını özgürce dile getirmelerinden rahatsız olmama, onların geçerliliklerine karşı tepki göstermeme tutumudur.

Hoşgörülü kimse, hoş bakar hoş görür. Anlayışlıdır. Kendisininkinden farklı görüş ve düşünceler karşısında toleransı yüksek olandır. Kendisinin farklılığının farkındadır, karşısındakinin de farklı olduğunu bilir. Farklılıkları kısıtlama ya da engel olarak değil zenginlik olarak değerlendirir.

Doğan Cüceloğlu, eşler evlenmekle beraber birbirleri ile iletişim halinde olmayı da seçmiş olurlar. Çünkü iletişim halinde olmak, birlikte olmanın ve beraber bir yaşam sürmenin kaçınılmaz gerekliliğidir, diyor.

İletişimini, özün öze ulaşmasını gerekli bularak keyifle yürüten çiftlerden olmak istemek önemli bir karardır.

Bu kararı uygulamak ve uygulamayı sürdürmek iletişim becerileri konusunda sürekli gelişmeye çaba harcamayı gerektirir.