Rabbimiz(cc) Ali İmran Suresi 110. Ayette “Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz!" buyuruyor. Peki en hayırlı ümmet kimdir? Maddeler halinde sıralayalım.
1- Ne aldanan nede aldatandır!.. 2- Kendi aralarında şefkat ve merhametli, kafirlere/zalimlere karşı hiddetli ve azametlidir!.. 3- Vahiyle tanışık ve barışık yaşayan, aklını ruhunu ve tüm benliğini vahiyle formatlayan bir ümmettir!.. 4- Sevdiğini Allah için seven buğz ettiğine de Allah için buğz eden, sevgide de yergide de ölçülü/dengeli /itidalli davranan ümmettir!.. 5- Hayat kitabımız başucu rehberimiz olan Kuran-ı Mübin'i tozlu raflardan süslü kılıflardan indiren, okuyan, okudukları ile amel eden ve onu hayata müdahil bir kitap haline getirmesini bilen ümmettir!.. 6- İhtilafları olabilen ama bu ihtilafları rahmete çevirebilen ve dalalet üzere ittifak etmeyen bir ümmettir!.. 7- Aralarındaki düşünce farklılıklarını, çeşitliliklerini zenginlik bilen ve bu zenginliği güce dönüştüren bir ümmettir!.. 8- İşlerini aralarında yapacakları istişare ile düzene koyarlar!.. 9- Bir kişiye, bir zumreye, bir kavme, bir topluluğa, bir millete olan kin, nefret ve öfkesi onu adaletsiz davranmaya sevk etmeyen bir ümmettir!.. 10- Kendisine gönderilen İslam gibi en son ve hak olan bir dinin büyük bir miras olduğunu bilir. Mirasyedilik yapmaz, mirasa gerektiği gibi sahip çıkar!.. 11- Sorumluluk bilinci kuşanmış, takva sahibi olan ümmettir. Bu bilincini tahrif edecek her türlü uyuşturucudan uzak durmasını bilir. Ne kadar sorumlu davranırsa o kadar üstün ve değerli olacağını bilir. 12- Aklını hiçbir güç ve otoriteye teslim etmez. Gassalin elinde meyyit misali körü körüne teslimiyetçi taklitçi ve bağnazca bir tutum sergilemez!.. 13- Tavır ve davranışlarında ölçüyü, nezaketi, zarafeti ve estetiği elden bırakmaz. Ham softa kaba yobaz, nadan, nobran ve hodbince davranışlardan kaçınır!.. 14- Aklını kullanmayı bilen ümmettir. Aklını kullanmamayı, tüm sapmaların çıkış noktası olarak bilir. Ve bilir ki: "Allah(cc) Akletmeyen kulların başına pisliği boca eder!.." Ve şunu da bilir ki vahyin amacı insana aklını doğru kullanmayı öğretmektir. Yani, insanın kendini pisliğe mahkûm etmesine mani olmaktır. 15- Sırat-ı Müstakim üzere olan ümmettir. Sırat-ı Müstakim ise en doğru olan yoldur. İnsanın doğal yapısıyla; duyguları, eğilimleri ve ihtiyaçlarıyla birebir örtüşen, varlık kanunlarıyla tam bir uyum ve âhenk içinde olan dosdoğru yoldur. İnsanlığı hem dünyada, hem de âhirette mutluluğa ulaştıracak o apaydınlık dosdoğru yol ise İslâm'dan başka bir şey değildir!. Kısaca;
En hayırlı olan bir ümmetin fertleri hak bildikleri yola revan olurlar. İnandıkları yola baş koyarlar taş koymazlar, yolda yatmazlar. Yola çıktıklarını, yolda bulduklarına değişmezler!..
Selam ve dua ile!..