Günümüzde aile müessesesi sosyolojik ve kamusal tartışmalar arasında ilgi çeken konular arasındaen önemli yeri teşkil ediyor. Bir toplumun yapısını oluşturan, ilişkilerini belirleyen belirli toplumsal kurumlarıvardır. Bu toplumsal kurumlardan; ekonomi kurumu, mal ve hizmetlerin üretimi, tüketimi ve dağıtım işlevlerini yerine getirir. Eğitim kurumu, bilginin ve kültürel değerlerin bir nesilden ötekine aktarılmasını sağlar. Devlet, belli bir toplumda yaşayan insanların hak, görev, sorumluluk ve davranışlarının kontrolünü elinde tutan siyasal kurumdur. Aile ise; sosyalleşme sürecinin ilk ortaya çıktığı kültürel mirasın nesilden nesle aktarıldığı; biyolojik, psikolojik, ekonomik, toplumsal, hukuksal görevleri olan bir kurumdur. Bu kurumların içerisinde aile, diğer kurumlara temel teşkil eden önemli bir fonksiyon üstlenmiştir. Çünkü toplumların ilk gelişme safhalarında, “din, devlet, eğitim, ekonomi” gibi diğer sosyal kurumlar öncelikle aile sistemleri içerisinde şekillendiler ve geliştiler, sonraları bu kurumlar kültürel gelişme ile birlikte aileden bağımsız hâle geldiler.
Aile, bizim en başta doğduğumuz, doyduğumuz ve insan olmamız itibarıyla son sığınağımız olan yuvamızdır. Zira yuvayı terk eden çocuklarını geri döndüklerinde kabul eden sadece insanmış, hayvanlar âleminde böyle bir durum söz konusu değilmiş, öyle söylüyor bilenler. Aile, çoğu kimseye göre anne-baba ve çocuklardan meydana gelen bir çekirdek birim ve devletin üyesi. Devlet dediysem, hem maddi hem manevi yönüyle yani. Zira devlet, bizim kültürümüzde hem baht ve talih olarak görülmekte hem de sistemli bir yönetim aygıtı olarak ifade edilmekte. Dolayısıyla hem güven ve mutluluğun hem de dünya işlerinin yolunda yürüyebilmesi bizim aile sistemini düzgün kurmamız, işletmemiz ve gelecek dönemlere sağlam bir şekilde ulaştırabilmemizle mümkün olacaktır.
İnsan olarak doğal bir şekilde mutluluğu veya hüznü her zaman başkaları ile paylaşma ihtiyacı hissederiz. Bu kimi zaman yakın bir arkadaş olurken çoğunlukla bir aile bireyi olabilir. Yapılan pek çok araştırma da ailesi olmadan büyüyen çocukların gelecekte birçok sorun ile karşılaştığı görülmüştür. Bu nedenle ailenin hayatımızdaki önemi daha da artmaktadır.
İki yıl önce Sivas ilimizde Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı olarak aile eğitim merkezimiz hizmet vermeye başlamıştır. Türkiye’de ilk olan bu merkez, aile müessesesinin güçlenmesinde, aile içi meydana gelen sorunların çözümünde uzman kadrosuyla bugüne kadar başarılı çalışmalara imza atmıştır. Ayrıca engelli ailelere ve engelli çocuğa sahip anne ve babalara Sivas geneli istihdam edilen uzman personeliyle, aile eğitim merkezi çözüm odaklı yenilikçi çalışmalarına ilkleri dâhil etmeye yönelik faaliyetlerini sürdüreceğini göstermiştir.Zira engelleri kaldırmak devletlerin ve toplumların, asli görevlerindendir. Oluşturulacak kurum, kuruluş ve merkezlerde erişilebilirlik ve ulaşılabilirliğin önündeki engeller kaldırılmalı, engelliyi anlayacak, uzman personelin istihdamı noktasında gereğinin yapılması, ailelerin güçlendirilmesi hedeflenirken, dezavantajlı gruplarında ihmal edilmemesi için ayrıntılar düşünülmelidir. SivasAile ve Sosyal Hizmetler müdürümüz Harun Tan Bey’e ve bu merkezin ilimize kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
Merkezimize e-devlet üzerinden başvuru yapılıyor veya doğrudan aile eğitim merkezi ziyaret edilip yetkililerden bilgi alınabiliyor.
Adres ve telefon bilgisi ise; Gökçe bostan mahallesi dostlar sokak, no-3
Telefon: 0346 222 09 41