Bugün kırk yaşından küçük olanların bilemeyeceği bir olay yaşanmıştı Sivas’ımızda. Sonraki ile karışmasın diye biz bu olayı “Birinci Sivas olayları” diye adlandırdık.

   Anarşinin zirve yaptığı günlerdi. İnsanlar sağcı, solcu diye ikiye bölündüğü gibi, devlet dairelerinde ki memurlar, işçiler, Öğretmenler ve hatta devletin güvenliğini sağlayacak Polislerde sağ ve sol isimlerle dernekleşmişti. Bir evde baba ile evlat veya iki kardeş arasında sağ, sol veya fraksiyon ayrımı yaşanıyordu. Her gün haberlerden memlekette kaç tane ölü, kaç tane yaralı olduğunu dinliyorduk. Velhasıl, Türkiye’nin üstünde karabulutlar dolaştığı gibi, Sivas’ın üzerinde ki bulutlar zifiri karanlıktı.

   1978 senesinde işbaşında olan ECEVİT hükümeti Öğretmen okulunda ki milliyetçi talebeleri çeşitli vilayetlere sürgüne gönderdi, bilhassa doğu vilayetlerinden solcu öğrencileri Sivas’a yerleştirdi. O, gün ki şartlarda şehir merkezinde yurt olmadığı için solcu öğrenciler daha çok Alevi vatandaşların oturduğu Alibaba, Kolej ve Gökçe bostan mahallelerine beşer, onar kişilik topluluklar halinde konuldu.

  Bu mahallelere yerleşen militanlar, Ali babayı güzelleştirme derneği, Gökçe bostan sosyal yardımlaşma derneği, Kolej halkla buluşma derneği gibi paravan isimlerle teşkilatlar kurarak çeşitli birliktelikler ile sağcı kabul ettikleri Sünni kesimin geçlerine saldırmaya başladılar. Alevi vatandaşlarımızın çoğunlukta oldukları mahallede oturarak olay çıkaran solcu ve bölücü gençler, öyle olmadığı halde Alevilerle, Sünniler arasında kavga oluyormuş gibi görüntü veriyorlardı. Böylece, asırlardır beraber yaşadığımız, aynı dinden, aynı soydan olan Alevi kardeşlerimizle aramızı açıyorlar, fitneye, fesada sebebiyet veriyorlar ve hem de Alevileri koruyorlarmış, onların haklarını arıyorlarmış gibi onların gücünü arkalarına alarak bir taşla iki kuş vurmuş oluyorlardı.

   Olayların seyri böyle devam ederken 1978 senesinin Ağustos ayı idi ve ramazan başlamış oruç tutuyorduk. Alibaba mahallesinde Sünnilere ait bir kahveye patlayıcı madde atıldı ve silahla ateş edilerek birkaç kişinin yaralanmasına yol açıldı.