Benim gibi düşünmeni istemiyorum. Ama sadece düşünmeni istiyorum. Neden, nasıl, niçin, ne sebeple türünden sorular beyninde şimşekler çakmasına sebep olmuyorsa ve bütün bunların ardından arayış içerisine girmiyorsan yada sorgulama melekeni devreye sokmuyorsan hele hele sadece kendi nefsini düşünüp nesillerin geleceği ile ilgili kafa yormuyorsan bu dünyaya ot gelip saman gideceksin demektir.

Akletmelisin!..
Akleden kimseler parmak ayı gösterirken parmağa değil aya odaklanır!..
Akleden kimseler bir şahsa, bir yapıya, bir gruba, bir lidere, bir şeyhe, bir üstada, bir camiaya körü körüne bağlanmazlar. Bağnazca tavır ve tutumdan, taklitcilik hastalığından uzak dururlar. Gassalın elindeki meyyit misali bir durumu yaşatmazlar!.
Akletmek, okumaktır, düşünmektir, araştırmaktır, sorgulamaktır, yola koyulmaktır, hakikate talip olmaktır, teslim olmaktır alemlerin Rabbi olan Allah'a!..

Bir şair der ki;

“İnsanlar düşünür.
Kimi midesiyle,
Kimi parasıyla,
Kimi makam ve mevkisiyle,
Kimi kurnazlığıyla,
Kimi vicdan ve merhametiyle,
Kimi aklı ilmi ve irfanıyla.
Sen sen ol! Son iki seçenekle düşün.
Ki! insanlığın dibe vurmasın!”
Akletmek; okumanın hemde yaradan Rabbimizin adı ile okumanın en soylu bir eylem olduğunun bilincinde olmaktır!..
Akletmek; düşünmenin farz olduğunun bilincinde olmaktır!..
Akleden kişi bilir ki; Düşünmemeyi telkin eden her tür his şeytan işidir.
Akleden kişi bilir ki; göz görmek için, kulak duymak için, akıl ise düşünmek için yaratılmıştır!..
Merhum Prof. Dr. Hasan Onat der ki;

"Müslümanların gelecekte özgür ve onurlu bir hayat sürebilmeleri için, mazinin ipoteğinden / kurtularak geleceğe yönelmeleri, enerjilerini salih amele dönüştürerek bilginin gücüne sahip olmaları ve evrensel ölçekte değer üretmeleri gerekmektedir!"
"Hem 'düşünmemeyi telkin eden her his' , Kur’an’ın ifadesiyle 'her türlü vesvese' , her türlü görüş, düşünce ve tutum şeytan işi olduğu gibi, her türlü akıl düşmanlığı, aklı itibarsızlaştıran her türlü yaklaşım biçimi de ya şeytan işi, ya da şeytanın kulu kölesi olan, şeytanlaşmış kimselerin işi olmak durumundadır!"
Kısaca söylemek gerekirse;

Bilginin itibarsızlaştırıldığı, aklın devredışı bırakıldığı, Kur'an'ın rafa kaldırıldığı, cehaletin teşvik edildiği ortamlarda bırakın medeniyeti, insanlıktan bile söz etmek biraz zor bir durumdur!..