Evlilik bazı becerileri edinmiş olmayı gerekli kılan ve güvene dayalı bir ilişkidir. İnsan güvendiği insana bağlanabilir. Bağlandığı ve güven duyduğu kişi ile uyumlu bir ilişki yürütebilir. Bağlı olma bağımlı olmaktan farklıdır. Sağlıklı evliliklerde de bağlılık vardır.

Sağlıklı bir evlilik oluşturup sürdürebilmek için her iki eşinde temel yaşam becerilerini edinmiş olmalarında büyük yarar vardır.

Evlilik sorunu nedeni ile psikiyatri polikliniğine başvuran 25 çift le yapılmış bir çalışmada bu çiftlerden, erkek eşlerden tamamı, kadın eşlerden de %48’i depresyon tanısı almışlar. Burada evlilik sorunları mı depresyona yoksa depresyon mu evlilik sorunlarına neden olmaktadır kesin bir şey söylenememekle birlikte psikiyatrik tanı almış bir eşle evliliği uyumlu bir şekilde yürütmenin zor olduğu söylenebilir.

Eşlerin bağlanma türleri de evlilik uyumlarını etkilemektedir. Bağlanma türleri kadın ve erkeklerde toplumsal cinsiyet rollerinden beklentiler nedeniyle de farklılıklar gösterebilmektedir. Bu nedenle bağlanma türlerinin mi yoksa bağlanma türlerindeki farklılıklar nedeniyle sorun çözme yaklaşımlarındaki farklılıklarının mı evlilik uyumunu olumsuz etkilediği tam bilinememektedir. Kadının ve erkeğin sorunlara farklı yaklaşma şekilleri de evlilik uyumunu etkileyebilmektedir. Farklılıklarının farkında olan ve birbirlerini oldukları gibi kabul eden çiftlerin evlilik uyumları da olumlu yönde etkilenmektedir. Farklılıkların zenginlik olarak kullanılabilmesi ve sorun oluşturmaması için iletişim bilgi ve becerilerine gereksinim vardır.

Empati ve etkili dinleme becerisi de evlilik uyumunu etkilemektedir. Empati ve etkili dinleme becerisi gelişmemiş eşler birbirlerini anlama ve anlaşabilme dolayısı ile evlilik sorunlarını çözebilme konusunda yetersiz kalmaktadırlar. Bu durum da evlilik uyumlarını olumsuz etkilemektedir.

Bağlanmanın sorunlu ya da yetersiz olduğu ilişkilerde yakınlık ve güven ilişkisi yetersiz olmaktadır. Güvenin ve yakınlığın yetersizliği evlilik uyumunu olumsuz etkilemektedir.

Dolayısı ile evlenecekseniz, kendini tanıma, empati yapma, etkili dinleme, sorun çözme, stresi ve öfkeyi yönetme, iş birliği yapabilme gibi temel iletişim becerilerinizi geliştirmiş güvenilir bir insan olmanız da büyük yarar var. Aynı zamanda da bütün bu becerilerini geliştirmiş biri ile evlilik yolculuğuna çıkmaya karar vermiş olmanız, evlilik ilişkinizin sağlıklı geleceği için çok önemlidir.