Ev kiralarında net-brüt ayrımı yoktur. Kira sözleşmesinde yazılı olan rakam ödenmesi gereken kiradır.
Net-brüt ayrımı işyerlerinde vardır. Bir gayrimenkul mesken olarak kiralandı ise kira sözleşmesindeki kira bedeli kesintisiz olarak ev sahibine ödenir. Bir gayrimenkul işyeri olarak kiralandı ise net-brüt ayrımı vardır ve dikkat edilecek husus şudur: Kira sözleşmesinde doğrudan doğruya kira bedeli yazılı ise bu brüt kira bedelidir. Kira ödenirken bunun yüzde 20’si kesilir, geri kalan yüzde 80 kiralayana ödenir, kesilen tutar yani stopaj maliyeye ödenir.
Ancak kira sözleşmesinde kira bedeli nettir diye bir kayıt var ise bu halde o net kiranın brütünün hesaplanması ve çıkan rakam üzerinden stopaj ödenmesi gerekir, bu halde kira sözleşmesinde yazan rakam aynen kiralayana ödenecek rakamdır.
Kira sözleşmesinde net kiranın yazılı olması halinde bu rakamın yüzde 20’si stopaj değildir. Önce brütüne ulaşmak gerekir. Bunun için de net rakamı önce 80’e böleceksiniz sonra yüzle çarpacaksınız. Çıkan rakam brüt kiradır. Stopaj bu rakam üzerinden hesaplanacaktır. Dikkat edin zaten stopajı bulduktan ve brüt kiradan çıktıktan sonra elinizde net kira rakamı kalacaktır
Brüt Kira
Konut dışında bir gayrimenkulün ticari amaçlı kiraya verilmesi halinde net ve brüt kira ayrımı ortaya çıkmaktadır. Net- brüt kira uygulaması, işletmelerin Gelir Vergisi Kanunu uyarınca ödedikleri kira stopaj vergisinden kaynaklanmaktadır.
Brüt kiranın belirlenmesi için bazı hesaplama yöntemleri vardır.
Net kiranızdan brüt kiranıza ulaşabilirsiniz. Bunun için oluşturulmuş olan bir formül vardır. Ayrıca sadece net kira üzerinden değil, brüt kira üzerinden de net kiraya ulaşabilirsiniz. İlk olarak netten brüte ulaşmayı açıklayalım. Bunun için uygulamanız gereken formül net kira bedeli / 0,80 = brüt kira olmalıdır. Fakat brüt kiranın % 20’lik kısmını stopaj vergisinin oluşturduğunu unutmayın. Eğer brütten nete ulaşmak istiyorsanız o zaman da brüt kira x 0,80 = net kira formülünü kullanmanız gerekecektir.
Bunu bir örnekle daha net bir şekilde hesaplayalım. İşyeriniz olduğunu düşünürsek ve kiranızın da net olarak 1000 lira olduğunu varsayarsak bunun brüt hesaplaması şu şekilde olacaktır: 1000/ 0.80 = 1250 liradır