“Gerçek şu ki, Allah'ı ve Ahiret Günü'nü [korku ve umutla bekleyen] ve O'nu her daim anan kimseler için Allah'ın Elçisi güzel bir örnek teşkil eder!” Ahzap Sur, 33/21

İyi bir dost, iyi bir eş, iyi bir arkadaş, iyi bir yoldaş, iyi bir derttaş, iyi bir sırdaş, iyi bir komşu, iyi bir akraba, iyi bir amir, iyi bir memur, iyi bir komutan, iyi bir asker, iyi bir devlet başkanı, iyi bir esnaf, iyi bir zanaatkar, iyi bir üretici, iyi bir öğretmen, iyi bir öğrenci, iyi bir anne baba, iyi bir dedenin Allah’ın Resulü(sav)’nden alacağı çok çok güzel örneklikler mevcuttur.

Düşünsenize;

Peygamberlik geldiğinde, kendisine gökten vahiy nazil olduğu zaman bu durumu Hz. Ebubekir(ra)’e Mekke’li Müşrikler iletiyor. “Senin ki böyle böyle, garip şeyler söylüyor!” diyorlar. Hz. Ebubebekir(ra) soruyor onlara; “Kim söylüyor bunları?” Onlar cevap veriyor; “Muhammed söylüyor!”Hz. Ebubekir(ra) diyor ki; “O söylüyorsa doğrudur!” Var mı böylesi söylediklerinizden şüphe duymayan bir Hz. Ebubekir(ra) gibi dostunuz?

Yine Mekke’de henüz islam gelmezden evvel çeşitli zulümlere maruz kalan, çeşitli hakları ve malları gasb edilen insanlar haklarını kimden alacaklarını bilemedikleri zaman bütün oklar Mekke’li yetim Muhammed’i, emin ve güvenilir Muhammed’i gösteriyordu. Muhammed’e git o senin hakkını korur, hakkını alır diyorlardı. Var mı bugün etrafımızda böylesi sizin derdinile dertlenen, emin ve güvenilir insanlar?

Şöylesi bir eş düşünün. Akşam eve geldiğinde eşi Aişe’yi omuzuna yaslayıp “Anlat ya Aişe anlat! Anlatta yüreğimiz ferahlasın!” diyecek bir eş. İşte bu örnekliği sergileyen elbette gökyüzünün öğrencisi yeryüzünün öğretmeni Hz. Muhammed(sav)’dir.

Birde O(sav)’nunla ilgili Hz. Aişe(ra) ile sahabeler arasında geçen bir diyaloğa kulak verelim mi? Hz. Ayşe(ra)’nin kendisine Hz. Peygamber(sav)’in ahlakını sorduklarında “Siz Kur’an okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kuran’dı, O yürüyen bir Kur’an’dı!” Var mı sizin hayatınızla ilgili güzel şehadetlerde bulunacak eşiniz, dostunuz ya da arkadaşınız?

Bizler, bizlere sılayı rahim yapmayı emreden, anne babaya öf bile demeyi kerih gören, anne babaya iyilik etmeyi aile efradına güzel davranmayı, bir işten yorulunca başka bir hayırlı işe odaklanmayı tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız.

Bizler, bizlere “Ne zulmediniz nede zulme uğrayınız!” diyen, “Ne aldanan nede aldatan olunuz!” diyen, “Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz!” diyen, “Benim rahmetim gazabıma galebe çalmıştır!” diyen bir peygamberin ümmetiyiz.

Ümmet olarak bize düşen O(sav)’un eylem ve söylem ahlakını, savaş ve barış ahlakını, adaletini, merhametini, iyiliğini örnek almaktır.

İmamı Gazali’nin şu sözü ile konuyu nihayete erdirelim; “Allah hiçbir kulu taklit etmeyi bize emretmedi, Hz. Muhammed’i örnek almayı emretti, zira o İdeal ahlakı gerçekleştirdi!”
Selam ve dua ile!..