Geçen hafta tanınmış bir profesörümüz sosyal medya hesabından,“Körler şizofreni olamıyormuş.” diye bir cümle paylaştı. Hocamızın yazısına birçok yorum yapıldı, ayrıca biz görme engelliler arasındada epeyce tartışıldı. Profesörümüz, iddiasını İngilizce yazılmış iki makaleyle destekliyordu. Görme engelliler arasında hocamıza aşırı tepkilerde geldi, uygun açıklayıcı cümlelerlede cevaplar verildi. Fakat bu konu üzerine araştırma yaptığımızda internette profesörü doğrulayan birçok yazıyla karşılaştık. Yıllar önce bu iddialar tartışılmış, konuyla ilgili fikirler dillendirilmiş. Birçok takipçisi olan hocamızın kesin olmayan bir iddia ortaya atması, konunun dilden dile yayılmasına neden olabilir. Birzamanlar körler bastonların üzerine kırmızı şerit çekerse, bu kişinin hem görme engelli hemde işitme engelli olduğu anlamına gelir diye bir söylenti herkes tarafından ifade edilmeye başlamıştı. Öyle bir şey olmadığını kimseye anlatamadık. Doğru zor yayılır ama yanlış maalesef toplumlarda kendine kolay yer buluyor.

Şizofreni; kişinin ruh hâlinde, duygularında ve düşüncelerinde değişimler ve bunların yansıması olarak kaynaklarda tanımlanıyor. Şizofreni normalde bireyde görülmeyen fakat hastalık nedeniyle ortaya çıkan, gerçekle bağlantısı olmayan, psikotik durumlardır. Şizofreni hezeyanlar, halüsinasyonlar, düşünce ve davranış bozuklukları olarak gelişir. Kaynaklarda şizofreni hastalarında görülen en çok halüsinasyonlar işitsel olanlarıdır diye ifade edilir. Profesörün cümlesine dayandırdığı iki makaleyi incelediğimizde ise şizofreninin yapılan araştırmalar esas alındığında görme engelliler de gören hastalara göre daha az rastlandığı söylenmektedir. Görme engelliler üzerine farklı varsayımlar daha önce söylenmiş, bizlerin kanser olmadığımız iddiası bile ortaya atılmıştır.

Karanlıkla kanser ilişkisine dayanan bu iddiayı ortaya atanlar; vücudun hücre yenileyici, ve bağışıklık sistemi düzenleyici, melatonin hormonunu gece karanlıkta salgıladığını söylüyorlar ve körler kanser olmaz diyorlar.

“Görme engelliler de ışık olmadığı için daha az kansere yakalanır.” diyende “hiç kanser olmaz.” cümlesini kullananlar da oluyor. Ama benim görme engelli öğretmen bir arkadaşım geçen gün kanserden vefat etti. Şizofreniyi görsel hayal ve halüsinasyondan ibaret düşünerek, şizofreni hakkında söylenenleri, kanser hastalığı ile ilgili ortaya atılan iddiaları bilim adamlarına bırakalım. Ama hem görme engelli hem de şizofreni olan arkadaşlarımında var olduğunu söylemek istiyorum. Korkarım ki, bir bilim adamıda çıkıp, “körlere bir baba değmez” derse şaşırmayacağım. “Baba değmez” lafını anlamayan ve Sivaslı olmayan okuyucularımın da Profesör Doktor Recep ToparlıHocamızın Sivas Sözlüğü kitabına bakmalarını,Sivasımızın yöresel kelimelerini araştırmalarını rica ediyoruz.