Malum düğün sezonundayız. Allah'ın emrettiği ve farz kıldığı bir emri yerine getirmek ve kutsal bildiğimiz aile müessesini ayakta tutmak için toplum olarak yoğun mesai harcıyoruz. "Evleniniz çoğalınız. Zira ben kıyamet günü ümmetimin çokluğu ile iftihar ederim!" diyen bir peygamberin ümmeti olarak neslimizin korunması için çaba sarfediyoruz. 

Düğünlerin yoğunlaştığı bu günlerde evlenecek gençlere, ailelerine ve topluma düşen vazifeler vardır. Bu günlerde dikkat etmemiz gereken bir çok husus var. Nasıl ki bir tohumu toprağa bıraktıktan sonra o tohumun filizlenmesi, boy vermesi, meyve vermesi için titiz davranmak ve ilgilenmek gerekiyorsa kutsal aile yuvasının temelini oluşturan konularda da bir o derece titiz ve dikkatli olmak gerekiyor. Bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşmak istiyorum;

1- Hayırlı işlerde şeytan çok fazla mesai yapar. Şeytana fırsat vermeyelim. Öyle davranışlar sergileyelim ki herkes "İşte bu! Olması gereken bu!" diyerek takdir etsin!..

2- Hısımlar hasım olmasın. Her işimizde kolaylaştırıcı, rahatlatıcı ve yük alıcı olalım. Yani taraflar birbirinin yükünü hafifletsin. 

3- Evlenecek gençlere eşinin, aşının ve işinin değerini bilecek şuuru/eğitimi verelim. 

4- Düğün merasimleri günah bombardımanı altında olmasın. Mümkün mertebe sadeleştirelim...

5- İşlerimizi "El alem ne der?" korkusunu bertaraf ederek yapalım. "Allah ne der?" şuur ve bilinci ile işe koyulalım. İnanın böylesi hem hayırlı hem güzel sonuçlar doğuracaktır!..

Şunu kesinlikle aklımızdan çıkarmayalım. 

Allah (cc) bizden israf istemez, lüks şatafat istemez, tüketim sarhoşluğu/çılgınlığı istemez, desinlere iş yapmamızı istemez. Bütün bunlar nefsimize zulmetmektir.

Peki yüce yaratıcımız olan Allah(cc) bizden ne ister?

1- Ölçülü davranmamızı ister.

2- Dünyalık nimetlerden meşru şekilde yararlanmamızı ister. 

3- Bize verdiği nimetleri üzerimizde görmeyi ister.

4- Kendimizden yüksekte olanlara değil bizden aşağıda olanlara bakmamızı ister.

5- İslam ile insan arasında oluşan duvarları yok etmek için çalışmamızı ister!..

Rabbim evlenecek gençlerimize birlikte bahtiyar eylesin birlikte ihtiyar eylesin inşallah. Amin!