1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık, Dünya Engelliler Günü olarak kabul görmüş ve o tarihten bugüne kadar kutlanmaya devam edilmiştir. Farkındalık yaratmak ve engelli vatandaşlar adına bilinç oluşturmak amacıyla böyle bir güne ihtiyaç duyulmuştur ve bu kapsam adı altında engelli vatandaşların hayatlarını daha kaliteli daha rahat geçirmeleri adına birçok çalışmalar yapılmıştır. Eğitimden iş hayatına, sosyal hayatta trafikte her alanda onlara yönelik çalışmalar artmıştır ve umarım artacaktır. Engelli bireyler için engel dediğimiz tabir sadece karşılarına çıkan şartlar koşullardır. Bedenlerindeki herhangi bir engel onları yapacakları ve başaracakları işlerden geri koyamaz. Onlara imkan verildiği sürece, bunu fırsat olarak bilip ne mükemmel işlere imza attıklarına hepimiz şahit oluyoruz. Hepimize örnek olması niteliğinde bazı engelli bireylerin başarılarını kısaca yazmak ve bu bahaneyle hepsini tekrar takdir etmek istiyorum.

Sümeyye Boyacı, iki kolu olmadan ve kalça kemiği kırık halde dünyaya gelmesine rağmen yüzmede Cumhuriyet tarihinin ilk kadın Avrupa Şampiyonu oldu. 

Beytullah Eroğlu, iki kolu olmadan dünyaa geldi ve Dünya Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. 

Aşık Veysel, görme yetisini kaybetmesine rağmen müziği olan yeteneğini kaybetmedi ve herkes tarafından tanınan ünlü bir ozan oldu. 

Baxter Humby, sağ kolunun dirsekten aşağısını kaybetmesine rağmen Kanada Süper Welterweight Kick Boks Şampiyonası’nı kazandı. 

Chelsea McClammer, belden aşağısı bir kaza sonucu felç kalsa da Parapan Amerikan Oyunları’nda altı madalya kazandı ve 2012 yılında ESPY En İyi Kadın Sporcu Ödülü’ne aday gösterildi. 

Oz Sanchez, bir kaza sonucu felç kaldı ve Pekin Oyunları’nda Paracycling ve yol yarışında madalyalar kazandı. 

Alana Nichols snowboard yaparken sakatlandı ve belden aşağısı felç oldu ama Paralimpik Oyunları’nda dört madalya kazandı. 

Kyle Maynard, kolları ve bacakları olmadan dünyaya geldi ama Kilimanjaro Dağı ve Aconcagua Dağı’nın zirvesine protez yardımı olmadan tırmandı. 

Jessiga Long ayak bilekleri, topukları ve ayak kemikleri olmadan dünyaya geldi ve 18 aylıkken bacakları dizlerinin altından kesildi ama IPC Dünya Yüzme Şampiyonası’nda dokuz yarışta dokuz altın madalya kazanarak dünya rekoru kırdı. 

Ray Charles, hastalığı sonucu çocuk yaşta görme engelli oldu ama dünyanın en başarılı en tanınmış müzisyenlerinden biri oldu. 

Stevie Wonder, doğuştan görme engelli ancak müzik dünyasında efsane olarak anılan sanatçı 25 Grammy Ödülü kazandı. 

Ve daha nicesi… Unutmayın ki başarı engel tanımaz.