16 yaşındaki gençler hangi normal özelliklere sahiptir? Paylaşalım.

Bu yaştaki gençler ebeveynsizleşme dönemindedirler. Kendi yaşamları ile ilgili daha çok şeyi kendileri yapar ve yapmak isterler. Kendilerine ait kararları daha çok kendileri vermek isterler. Yaşamlarına çok fazla karışılmamasını isterken bir yandan da gereksinimleri olduğunda yardım edilmesini isterler. 

Denetlenmeye, nasihat edilmeye, yasaklar konulmasına direnç gösterirler. Özgürlüğünün arttırılmasını ve ona güvenilmesini isterler. Daha önceden konulan sınırların esnetilmesini isterler.

Koşulsuz sevildiklerini ve değer verildikleri hissetmek isterler. Söylediklerinin dikkatlice dinlenilmesini, fikirlerine ve düşüncelerine katılınmasa bile anlaşılmaya çalışılmasını isterler. Yanlış davrandıklarında kızılmadan konuşulmasını ve yanlış davranışının neden kaynaklandığının anlaşılmaya çalışılmasını beklerler.

Gizli alanlarına saygı duyulmasını isterler. Söylemek ve konuşmak istemedikleri konularda ısrar edilmesinden rahatsız olurlar.

Kendilerine özel yaşamlarını oluştururken büyüklerin deneyimlerini kullanmaktan çok kendi deneyimlerini oluşturmayı tercih ederler. Riskli davranışları deneme olasılıkları vardır. Özellikle aile içinde sigara ve alkol kullanan büyükler varsa bir de genetik yatkınlıkları fazla ise ilk sigara ve alkol denemeleri başlayabilir.

Arkadaşlar önem kazanmıştır. Arkadaşları ile ilgili yapılan eleştirilere tahammül göstermezler hemen savunmaya geçerler. Bir grubun içinde ve onlara benzer olma önemlidir. Tek kalmamak için grubu oluşturan kişilerin davranışlarına benzer davranışları sergileme eğilimindedirler. Hanım evladı ya da ana kuzusu diye adlandırdıkları durumlar için mücadele ederler. 

Fizyolojik olarak erişkin olma özelliklerini kazanmalarına karşın erişkin sorumluluklarının çoğunu alacak olgunluğa erişmemişlerdir.

Derslerine ilgileri azalmıştır. İlgilerini çeken durumlar ve olaylar çeşitlenmiştir. Dünya olaylarına merakları artmıştır. Bir konu ile ilgili araştırdıkları gerçek bilgilerden daha çok sağdan soldan duydukları ile fikir oluşturma eğilimleri vardır. 

Onlar için gelecek çok uzak görünür. Geleceğe ilişkin planlar yapıp ona göre davranmaktan daha çok şu anda keyif aldıklarını yaparlar. Bu nedenle büyüklerin geleceğe ilişkin kaygı ifadeleri onların işine yaramaz. Tabiri caizse nasihatler bir kulaklarından girer diğerinden çıkar…

16 yaşında, yukarıdaki normal özelliklere sahip bir gencin ebeveynleri nasıl davranırlarsa çocuklarına daha çok yararlı olabilir sorusunun yanıtlarını haftaya paylaşalım.