Denge, tanım olarak bakıldığında iki karşıt gücün denk gelmesinden doğan durum demek. Hayatta her şey bir denge üzerine kuruludur.
Peki ya insan ilişkilerindeki denge ne demek, alma verme dengesi ne demek? Yaşamımızda pek çok insanla farklı ilişkiler yürütürüz. Aile içi ilişkiler, arkadaşlık ilişkileri, duygusal ilişkiler, iş ilişkileri ve daha pek çok farklı ilişki türleri yaşarız. Yaşadığımız her ilişki tek ve benzersizdir. Her ilişkide maddi ya da manevi paylaşımlar yaşanır. Bu paylaşımların yoğunluğuna göre alma ve verme dengesi diye bir kavram ortaya çıkar. Alma verme dengesini oluşturan etkenler her ilişkide farklı olabilir. Maddi şeylerde olabilir ancak maddi şeylerden ziyade manevi şeylerin alışverişi daha yoğundur. Sevgi gibi, fedakarlık gibi…
Alma-verme dengesi kuramadığımızda ilişkininde dengesi bozulur ve sorunlar peşi sıra gelir. Hayatımızın her alanında dengeyi sağlamak hem kendimiz hem de ilişkilerimiz için çok önemli. Bu durumu bir terazinin iki kefesine benzetebiliriz. Yani bir taraf aşırılığa gittikçe diğer taraf uzaklaşır. Aşırılığa yani aldığımızdan çok vermeye çalışırsak kendimize de, karşımızdakine de, ilişkimize de zarar vermeye başlarız.
Her şeyin fazlası, aşırılığı veya azlığı, eksikliği zarardır. Fazla samimiyet saygıyı azaltır, çok sevgi nankörlük getirir, çok iyilik suistimal edilir. İNSAN İLİŞKİLERİNDE ÇOKLAR SIKINTI, DENGE ESASTIR.