"Korktuğum başıma geldi, ben böyle olacağını zaten biliyordum" vb. gibi cümleleri kullandığınız oldu mu ya da ne kadar sıklıkla kullanıyorsunuz? Aslına baktığımızda ne kadar çok kullanıyoruz dimi?
Peki sizce gerçekten kişi bildiği ya da ön sezileri yüksek olduğu için mi korktuğu başına geliyor? Hayır. Bu durum sosyal psikolojide Kendini Gerçekleştiren Kehanet adlı bir teoridir. Kendini gerçekleştiren kehanet kişinin başına geleceği durumu önceden bilmesinden değil, kendi davranışı neticesinde ortaya çıkmaktadır. Yani, olumlu ya da olumsuz neye inanıyorsak, inandığımız düşünceyi otomatik olarak beyin komut alır ve davranışlarımızı aldığı komut yönünde şekillendirme eğiliminde olur. Böylece kişi aslında farkında olmadan inançları nedeniyle davranışlarını kendisi yönlendirir.
Örneğin; "kimseye güvenmemeliyim", "hep yalnız kalacağım" inançlarına sahip kişiler, insanlara uzak, soğuk ve mesafeli davranarak kurduğu yüzeysel ilişki nedeniyle çevresindeki insanlar tarafından uzak ve soğuk algılanarak bağ kuramayabilir.
Bir şeye inanmakla çok şey olur. Sırf siz bir Şeyin öyle olacağına inandığınız için öyle davranmaya başlarsınız. Sonra sırf siz öyle davrandığınız için o inandığınız şey gerçekten de olur sonunda.
Bu durumda dikkat edilmesi gereken noktaysa: yaptığım davranışlara sebep olan düşüncem gerçekten doğru mu, sahip olduğum düşünce davranışlarımı hangi yönde etkiliyor? Şeklinde kendimizi sorgulamak. Aksi takdirde düşüncemizle gerçekleştirdiğimiz durumu yaşıyor olabiliriz.