İnternetin her alanda kullanımı artması ile sosyal medya platformları farklılaşmaya ve çok fazla rağbet görmeye başladı. Öyle ki insanlar artık sosyal medya sayesinde bir çok işlerini halledebiliyorlar. Ne aramak ne öğrenmek istiyorlarsa internetten bakıp araştırıyorlar. 

         Ellerinin altında hızlı bir şekilde ulaşabilecekleri binlerce hatta milyonlarca kaynak mevcut ancak kimse bu kaynakları sorgulamıyor, doğruluğunu araştırmıyor ve okuduklarını hemen doğru diyerek algılayarak, düşünce yapısını bu yönde oluşturup ve hatta bu bilgileri paylaşıyorlar. Bu sıraladığım şekilde ya bulunup okunan bilgi yanlış ise neler oluyor? Zincirleme bir şekilde yalan iddialar, asılsız bilgiler dolaşıyor ortalıkta. Bunu düzeltmek isteyen olursa da artık kimse inanmıyor, iş işten geçmiş oluyor. Toplumumuzda duyduğu, okuduğu her şeye anında inanma hastalığı mevcut, ispatlarla belgelerle dahi gitseniz artık inanmıyorlar. Bu hem şahısları sıkıntıya sokuyor, hem kamu kurum ve kuruluşları… Bu konuda muzdarip olmayan yoktur diye düşünüyorum. 

         Bilerek yalan haber ya da aslı olmayan bilgileri paylaşan öyle çok insan var ki, toplumu kaosa sürüklemek amaçlarından tutunda sırf takip edilebilmek, adından söz ettirebilmek için bile bunu yapanlar var. Böyle insanlar öyle çok ki, bilerek örgütlenerek bir amaç çerçevesinde bunu yapanlar bile var.

        Sadece gündem ve kurumlarla ilgili değil, tarihimiz ve atalarımız hakkında dahi o kadar çok yanlış bilgi var ki… Böyle olunca bütün herkesin internetteki bilgiler konusunda bilinçli olması gerekiyor. Doğruluğunu güvenilir kaynaklardan teyit etmesi gerekiyor. Ödevini yapmak için bile olsa internette araştırma yapan bir çocuğumuz, tarihimiz hakkında çok yanlış bilgiler okuyabilir. Bir kurum hakkında bilgi sahibi olmak isterken, çok yanlış yönlendirilebiliriz. Bazı insanlar hakkında haksız yere olumsuz düşüncelere kapılabiliriz veya tam tersi olumlu düşünceler içerisine girebiliriz.

      Bunlara çözüm olarak öncelikle eğitim öğretim hayatında çocuklara medya okur yazarlığı ve doğru bilgiyi teyit etme amacıyla dersler verilmeli, aileler bilgilendirilmeli. Kamu spotları oluşturulmalı ve okuduğumuz, gördüğümüz, dinlediğimiz ne varsa hemen inanmamalıyız. Sosyal medyada dolaşan bilgi kirliliğine bir nebzede olsa çözmek maksadıyla bilgileri teyit eden birçok site var ve merak ettiklerinizi sizler için teyit edip geri dönüş yapıyorlar.