Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
Ara

'Doluluk oranımız iyi ama para kazanamadık'

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Tu­rizm böl­ge­le­ri­miz­de­ki otel­ci ar­ka­daş­la­rı­mı­za so­ru­yo­ruz:
"Sezon nasıl geçti? Do­lu­luk ora­nı­nız ra­hat­la­tı­cı oldu mu?"
Aşa­ğı-yu­ka­rı hep­si­nin ortak gö­rü­şü şöyle:
"Otel­le­ri­mi­zi dol­dur­duk ama para ka­za­na­ma­dık."
İşte sı­kın­tı bu­ra­dan kay­nak­la­nı­yor. Çünkü, tu­rizm­ci­ler "Halen geçen yılın fi­yat­la­rı ile ça­lış­tık. Zam yap­mış olsak müş­te­ri bul­mak­ta zor­la­nır­dık. Her şey zam­lan­dı, her şeyin fi­ya­tı arttı, sı­kın­tı­yı gö­ğüs­le­dik, kar ede­me­dik ama ayak­ta dur­ma­yı da ba­şa­rı ola­rak de­ğer­len­di­ri­yo­ruz" di­yor­lar.
Sek­tör, için­de bu­lun­du­ğu­muz şu gün­ler­de para ka­zan­ma­yı unut­muş, kar et­me­den ayak­ta ka­la­bil­me mü­ca­de­le­si ve­ri­yor. Her yeni se­zo­na umut­la ba­kı­yor. Göz­ler önü­müz­de­ki 2018 tu­rizm se­zo­nu­na çev­ril­di.
Tür­ki­ye, tu­rizm­de yük­sek sezon ola­rak kabul edi­len Tem­muz-Ağus­tos dö­ne­mi­ni umut­la­na­rak ka­pat­tı. Henüz ge­lir­ler­de kayda değer bir artış ya­şan­ma­sa da aylık bazda do­lu­luk­lar iki yıl ön­ce­ki oran­la­rı aştı.
Dünya ça­pın­da veri ve ana­liz şir­ke­ti STR'nin Tür­ki­ye Otel­ci­ler Bir­li­ği (TÜROB) için ha­zır­la­dı­ğı 'Ağus­tos 2017 Ülke Per­for­mans Ra­po­ru'na göre, Tür­ki­ye'nin Ağus­tos 2017 otel do­lu­luk­la­rı, 2016 yı­lı­nın aynı dö­ne­mi­ne yüzde 40.5 ar­ta­rak yüzde 75.3 ola­rak kay­de­dil­di.
Ağus­tos 2016'da bu oran yüzde 53.6 ol­muş­tu. STR'nin sis­te­mi­ne dahil otel­le­rin ve­ri­le­ri­nin or­ta­la­ma­sı­nı veren bu artış oranı ile Tür­ki­ye, Av­ru­pa ül­ke­le­ri ara­sın­da en yük­sek artış ora­nı­nı ya­ka­la­mış oldu. Otel do­lu­luk­la­rı­nın iki yıl ön­ce­ki oranı, yani Ağus­tos 2015'teki yüzde 72.9'u ya­ka­la­ya­rak aş­tı­ğı göz­len­di.
Ra­por­da şu gö­rüş­le­re de yer ve­ri­li­yor:
Fi­yat­lar­da da henüz yıl ge­ne­li­ne yan­sı­ma­sa da aylık bazda yük­se­liş baş­la­dı. Ağus­tos 2016'da 87.1 Euro olan or­ta­la­ma gün­lük sa­tı­lan oda be­de­li Ağus­tos 2017'de hafif ar­tış­la 88.9 Euro'ya, top­lam oda sa­yı­sı üze­rin­den oda­ba­şı elde edi­len ge­lir­ler ise (Rev­PAR) 46.7 Euro'dan 67.0 Euro'ya yük­sel­di. İlk sekiz aylık otel do­lu­luk­la­rın­da da en büyük ar­tı­şı gös­te­ren ülke yüzde 16.6 ar­tış­la ve yüzde 58.3'lük do­lu­luk ora­nıy­la Tür­ki­ye oldu. Buna kar­şı­lık ilk 8 ayda oda fi­yat­la­rın­da en büyük kaybı yüzde 14.6 ge­ri­le­me ile yine Tür­ki­ye kay­det­ti. 8 ayda Tür­ki­ye'de or­ta­la­ma oda fi­ya­tı 68.7 Euro ola­rak ger­çek­leş­ti. Bu rakam geçen yılın aynı dö­ne­min­de 80.4 Euro ol­muş­tu. Oda ge­lir­le­ri ise aynı dö­nem­de ye­rin­de saydı ve 40.2'den 40.0 Euro'ya ge­ri­le­di.
İstan­bul'da ve diğer büyük il­le­ri­miz­de daha önce ya­şa­nan terör olay­la­rı ve pat­la­ma­lar­dan sonra İstan­bul'da tu­rizm felçe uğ­ra­mış­tı. Şim­di­ler­de ise İstan­bul ye­ni­den to­par­lan­ma­ya baş­la­dı.
Tu­riz­min lo­ko­mo­tif şehri İstan­bul'un Ağus­tos 2016'da yüzde 50.2 olan do­lu­luk oranı, Ağus­tos 2017'de yüzde 64.2 ar­ta­rak, yüzde 82.5 ola­rak öl­çül­dü. Av­ru­pa'da Ağus­tos 2017'de do­lu­luk oran­la­rın­da en yük­sek ar­tı­şı ya­şa­yan des­ti­nas­yon İstan­bul oldu. İki yıl önce ise yani 2015'in aynı ayın­da ise yüzde 76.7 ola­rak ger­çek­leş­miş­ti. Ağus­tos 2017'de or­ta­la­ma gün­lük sa­tı­lan oda be­de­li 89.0 Euro ola­rak, 2016'ya göre yüzde 4.2 artış gös­ter­di. Ağus­tos 2016'da bu rakam 85.4 Euro ol­muş­tu. Ancak 2015 yılı ağus­tos ayın­da bu ra­ka­mın 132.1 Euro ol­du­ğu dü­şül­dü­ğün­de gelir kaybı net bir şe­kil­de an­la­şı­lı­yor.
An­tal­ya'da Ağus­tos 2017'de otel do­lu­luk­la­rı bir ön­ce­ki yılın aynı dö­ne­mi­ne kı­yas­la yüzde 16.8 ar­ta­rak yüzde 76.5 ola­rak ger­çek­leş­ti. Geçen yılın aynı ayın­da bu oran yüzde 65.5 ol­muş­tu. Ancak An­tal­ya'nın henüz 2015 oran­la­rı­nı ya­ka­la­ya­ma­dı­ğı göz­len­di. Ağus­tos 2015'te An­tal­ya'da do­lu­luk­lar or­ta­la­ma yüzde 85 ola­rak ger­çek­leş­miş­ti. An­tal­ya'da Ağus­tos ayın­da or­ta­la­ma gün­lük sa­tı­lan oda be­de­li 141.5 Euro ola­rak, 2016'ya göre yüzde 6.6 artış gös­ter­di. Ağus­tos 2016'da bu rakam 132.8 Euro ol­muş­tu. Ağus­tos 2015'de ise 198.8 Euro gibi ol­duk­ça yük­sek bir dü­zey­dey­di.
TÜRKİYE Tu­rizm Ya­tı­rım­cı­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Oya Narin de mec­li­se sevk edi­len Torba Kanun Ta­sa­rı­sın­da Tu­rizm Sek­tö­rü­ne tah­sis edi­len ara­zi­le­rin kul­la­nım hakkı sü­re­le­ri­nin uza­tıl­ma­sı­na yö­ne­lik dü­zen­le­me hak­kın­da de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lun­du. Narin'in bu ko­nu­da­ki açık­la­ma­la­rı ile ya­zı­mı­zı son­lan­dı­rı­yo­ruz:
"Bir süre önce, Baş­ba­ka­nı­mız Bi­na­li Yıl­dı­rım'ın açık­la­ma­la­rın­dan mem­nu­ni­yet­le öğ­ren­di­ği­miz tah­sis sü­re­le­ri­ne iliş­kin açı­lım, ka­mu­oyu­na açık­la­nan mec­li­se sevk edi­len Torba Kanun Ta­sa­rı­sın­da kar­şı­lı­ğı­nı buldu. Bu adım sek­tö­rü­mü­zün ge­li­şi­mi­ne ola­ğa­nüs­tü des­tek sağ­la­ya­cak. Tür­ki­ye'de Ma­li­ye Ha­zi­ne­si ta­ra­fın­dan tu­rizm ya­tı­rım­la­rı için bu­gü­ne kadar ya­pı­lan tah­sis­le­rin sü­re­si en fazla 49 yıldı. Bu sü­re­le­rin önem­li kıs­mı­nın kul­la­nıl­mış ol­ma­sı ve ge­ri­ye kalan sü­re­le­rin ye­ter­siz­li­ği ne­de­niy­le eko­no­mik ola­rak de­ğer­len­di­ri­le­me­me­si sek­tö­rün en önem­li so­run­la­rın­dan biri ha­li­ne gel­miş­ti. Sü­re­le­ri­nin so­nu­na yak­la­şan te­sis­le­rin ya­tı­rım­cı­la­rı, süre az­lı­ğı ne­de­niy­le, ortak bul­mak­ta, özel dü­zen­le­me­ler hariç tah­sis­le­rin te­mi­nat ola­rak gös­te­ri­le­me­me­si ne­de­niy­le kredi te­min­le­rin­de, ye­ni­le­me ya­tı­rım­la­rı yap­mak­ta prob­lem­ler ya­şı­yor­du. Bu fi­nan­sal so­run­la­rın üze­ri­ne gelen talep da­ral­ma­la­rı ya­tı­rım­cı­la­rı ya­tı­rım yap­mak­ta daha da çe­kin­ce­li bı­ra­kı­yor­du. Sü­re­le­ri aza­lan bu te­sis­ler için süre uza­tı­mı ya­pıl­ma­sı, sa­yı­lan bu sı­kın­tı­la­rın aşıl­ma­sın­da önem­li bir ba­sa­mak ola­cak, ye­ter­li sü­re­ye sahip ya­tı­rım­cı­lar için ise özel­lik­le yeni ya­tı­rım­lar veya ye­ni­le­me ya­tı­rım­la­rı yapma ve dış ya­tı­rım­cı, ortak bulma ko­nu­sun­da­ki ba­ri­yer­ler önem­li öl­çü­de or­ta­dan kalk­mış ola­cak"

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *