Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
Ara

Katar konusu daha çok baş ağrıtır...

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Katar'a am­bar­go baş­la­tan Suudi Ara­bis­tan, Mısır, Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri (BAE) ve Bah­reyn, ortak bil­di­ri ya­yın­la­yıp, Doha yö­ne­ti­mi­ne sun­duk­la­rı ta­lep­le­rin ta­ma­mı ye­ri­ne ge­ti­ri­lin­ce­ye kadar uy­gu­la­ma­la­rı­nın sü­re­ce­ği­ni açık­la­dı. Bil­di­ri­de "te­rö­rü des­tek­le­di­ği, fi­nan­se et­ti­ği, aşı­rı­lık yan­lı­la­rı­na kucak aç­tı­ğı, nef­ret söy­le­mi­ni yay­gın­laş­tır­dı­ğı ve diğer ül­ke­le­ri­nin içiş­le­ri­ne mü­da­ha­le et­ti­ği" de dile ge­ti­ril­di.
Katar ve bazı Arap ül­ke­le­ri ara­sın­da­ki kriz, 5 Ha­zi­ran'da Suudi Ara­bis­tan, Mısır, Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri ve Bah­reyn yö­ne­tim­le­ri­nin Katar ile tüm dip­lo­ma­tik iliş­ki­le­ri­ni kes­me­le­riy­le baş­la­mış­tı.
Özet­le bu dört­lü geri adım at­ma­ya­cak gibi gö­rü­nü­yor.
Katar'a ab­lu­ka uy­gu­la­yan dört ülke, iliş­ki­le­rin dü­zel­til­me­si için Doha yö­ne­ti­mi­ne "Tür­ki­ye'nin Katar'daki as­ke­ri üs­sü­nün ka­pa­tıl­ma­sı, İran ile iliş­ki­le­rin ke­sil­me­si ve Al Ja­ze­era Te­le­viz­yo­nu­nun ka­pa­tıl­ma­sı" gibi şart­la­rın bu­lun­du­ğu 13 mad­de­lik bir talep lis­te­si sun­muş, Katar ise ulus­la­ra­ra­sı hu­ku­ka ay­kı­rı hiç­bir ta­le­bin kabul edil­me­ye­ce­ği­ni açık­la­mış­tı.
Şimdi ka­fa­lar­da­ki soru şu:
Ame­ri­ka ile Katar ara­sın­da Terör ve buna fi­nans­man sağ­lan­ma­sı­na yö­ne­lik im­za­la­nan mu­ta­ba­kat zaptı Ame­ri­ka ile Katar'a am­bar­go uy­gu­la­yan ül­ke­le­ri karşı kar­şı­ya ge­ti­rir mi?
Bunun ya­nı­tı Katar'a am­bar­go uy­gu­la­yan ül­ke­le­rin ya­yın­la­nan ortak bil­di­ri­de ve­ril­di:
Bil­di­ri­de, ABD'nin terör ve buna fi­nans­man des­te­ği sağ­lan­ma­sıy­la mü­ca­de­le­de­ki rolü ve kay­na­ğı ne olur­sa olsun, ABD-Arap ve İslam Ül­ke­le­ri Zir­ve­si'nde sağ­lam bir or­tak­lı­ğın, ay­rı­ca terör ve aşı­rı­lı­ğa karşı ulus­la­ra­ra­sı net bir tav­rın oluş­tu­ğu ak­ta­rıl­dı.
Bit­me­di, şu ko­nu­nun da al­tı­nı çi­ze­lim:
Katar ile ABD ara­sın­da te­rö­riz­min fi­nans­ma­nı­nın ön­len­me­si­ne yö­ne­lik im­za­la­nan mu­ta­ba­kat zap­tı­nın, 4 ül­ke­nin uzun za­man­dır Katar'dan "te­rö­re des­te­ği­ni kes­me­si" çer­çe­ve­sin­de de­fa­lar­ca bil­dir­di­ği talep ve bas­kı­la­rı­nın bir ne­ti­ce­si ol­du­ğu vur­gu­la­nı­yor ve "Bu adım ye­ter­siz. Katar ma­kam­la­rı­nın te­rö­rün des­tek­len­me­si, buna kucak açıl­ma­sı ve fi­nan­se edil­me­siy­le mü­ca­de­le­de­ki cid­di­ye­ti ya­kın­dan iz­le­necek." de­ğer­len­dir­me­si ya­pı­lı­yor.
Katar'a tavır alan 4 ülke ta­ra­fın­dan ya­yım­la­nan ortak bil­di­ri­de, "Katar ma­kam­la­rı te­rör­le mü­ca­de­le ile böl­ge­de gü­ven­lik ve is­tik­ra­rın sağ­lan­ma­sı­nı kap­sa­yan adil ta­lep­le­ri­mi­zin ta­ma­mı­nı ye­ri­ne ge­ti­rin­ce­ye kadar hâ­li­ha­zır­da­ki uy­gu­la­ma­la­rı­mız devam edecek." ifa­de­si­ne yer ve­ril­di.
Bizim bu ko­nu­da­ki gö­rüş­le­ri­miz fark­lı:
Dik­kat edi­lecek olur­sa Katar'a karşı baş­la­tı­lan am­bar­go­dan sonra bu ül­ke­ye en fazla yar­dım ve des­te­ği sağ­la­yan Tür­ki­ye ile İran oldu. Bu du­ru­mun Ame­ri­ka'nın ho­şu­na git­ti­ği­ni söy­le­ye­me­yiz. Bu sa­tır­lar ya­zı­lır­ken Katar'a Tür­ki­ye ve İran'dan halen gıda ve ih­ti­yaç mad­de­le­ri gön­de­ril­me­si­ne devam edi­li­yor­du.
Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan da açık­la­ma­la­rın­da Katar'a hak­sız­lık edil­di­ği­ni söy­le­miş ve en kısa za­man­da ta­raf­la­rın ba­rış­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lit­miş­ti.
Katar'ı özel­lik­le İran'a kap­tır­mak is­te­me­yen Ame­ri­ka, bu an­laş­ma ile çok önem­li bir adımı da atmış oldu. Zaten, Kör­fez'deki en büyük üssü Katar'da olan Ame­ri­ka'nın at­tı­ğı bu adım, am­bar­go uy­gu­la­yan ül­ke­ler­ce de İran ne­de­ni ile şu anda kabul gör­müş bu­lu­nu­yor.
Çünkü açık­la­nan ortak bil­di­ri­de de ABD-Arap ve İslam Ül­ke­le­ri Zir­ve­si'nde sağ­lam bir or­tak­lı­ğın bu­lun­du­ğu­na vurgu ya­pı­la­rak bu an­laş­ma­nın sı­kın­tı ya­rat­ma­ya­ca­ğı­na de­ği­ni­li­yor. Ame­ri­ka'dan ke­sin­lik­le vaz ge­çil­me­di­ği­ni de bu şe­kil­de gö­re­bi­li­yo­ruz.
Sözü fazla uzat­ma­ya gerek yok.
Böl­ge­de Ame­ri­ka en büyük aktör ola­rak yine or­ta­ya çıktı. Hem or­ta­lı­ğı ka­rış­tı­rıp, ham ka­sa­sı­nı dol­du­ran Ame­ri­ka'nın bun­dan sonra Kör­fez­de ata­ca­ğı adım­la­ra dik­kat etmek ge­re­ki­yor.
Bu durum kar­şı­sın­da Tür­ki­ye nasıl adım ata­cak? Katar'ı des­tek­le­ye­rek diğer Arap ül­ke­le­ri­ni kar­şı­sı­na mı ala­cak? Katar krizi Tür­ki­ye- Ame­ri­kan iliş­ki­le­ri­ne nasıl yan­sı­ya­bi­lir? İran'ın du­ru­mu nasıl ola­cak? Bu so­ru­la­rın ya­nı­tı­nı da bir başka ya­zı­mız­da ve­re­ce­ğiz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *