4 EYLÜL SİVAS KONGRESİ
Mondros Mütarekesi ile başlayan ve güzel vatanımızın işgali ile devam eden bir süreçte Sivas; İşgal bölgesinde yaşayan insanların , çoğunluğu kadın ve çocuk olan milyonlarca kişiye kucak açmış onları misafir etmiş , bir dilim ekmeklerini onlarla paylaşmıştır.
15 Mayıs 1919 yılında Yunanların İzmir’i işgal etmesinden sonra Sivas’ın nüfusu 2 milyona yaklaşmıştır.
Sivaslılar’ın bu fedakarlığına ve vatan sevdasına hayran kalan Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Anadolu’nun her yönden en güvenilir yeri olan Sivas’ta tez elden bir kongre yapılmalıdır.” Diyerek Sivaslı’ya olan güvenini belirtmiştir.
Sivas Kongresi’ni o yılların ve günümüz tarihçileri dünyanın en kapsamlı ve en büyük ihtilali olarak niteler.Bir avuç vatanseverlerle yedi düvele meydan okuyan, düşmanları yurdumuzdan kovup yeni bir devlet kuran başka bir millet yoktur tarihte.
Tarihçilerin söylediği gibi yeni Türkiye’nin ilk başkenti ve ihtilal merkezi Sivas’tır.
Sivas Kongresi’nin yapıldığı günlerde; Fransız , İtalyan ve İngiliz subaylar Sivas’ı mesken tutmuş Ermeni ve ayrılıkçı Kürtler’i kışkırtarak kongreyi engelleme çabaları sonuçsuz kalmıştır.Hatta Amerikalı bir General bile Sivas’a gelerek himayemize girin sözünü söyleme cesaretini göstermiştir.
General Harbord “22 Eylül 1919 günü Sivas’ta Mustafa Kemal ile görüşmesinde “Siz her türlü teşebbüs ve fedakarlık yaptığınızda ya başaramazsanız ne yapacaksınız?” Der.
Mustafa Kemal ise “Bir millet varlığını ve istiklalini kurtarabilmek için her türlü girişimde bulunur ve kesinlikle başarısızlık söz konusu olamaz. Türk’ün haysiyeti, gururu ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa yok olsun daha iyi.
Ya istiklal ya ölüm.”
“BURADA BİR MİLLETİN KURTULUŞUNU HAZIRLAYAN KARARLAR VERİLDİ.”
13 Kasım 1937 SİVAS
Not: Günümüz Amerikancıları ve ABD yöneticileri yüce Türk milleti ile uğraşmayın ve yöneticilerimize de laf söylemeyin, hakaret etmeyin bir asır öncesi Generaliniz Harbord gibi rezil olursunuz.