MEHMET TIRPAN

Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği Başkanı Kerim Çayır, “Vatandaşların yılda alıp satacağı konut sayısı belli. Eğer bu sınırı aşarsa ortaya vergi çıkar. Alım satımdan doğan KDV ve verginin ödenmesi zorunlu. Eğer bir vatandaş sürekli alım satım yaparsa elbet yakalanır. Eğer bu işten bir vatandaş gelir elde ediyorsa bu gelirin vergisini vermek zorunda. Bu işi el altı yapanlar var mı var ama bu kişilerde er yada geç tespit edilip cezalandırılıyor” dedi.

Toplumumuzun hem mağduriyet yaşamaması hem de fırsatçıların usulsüz kazanç elde etmemeleri için konut alım satımlarının vergi ve KDV ödeyen emlakçılar aracılığı ile yapılmasını isteyen Çayır, “ Kayıt altında olmayan insanlar emlak alım satımı yapıyor. Bu insanlar devlete vergi ve KDV ödemiyor. Bu insanların arasında konutlarını satmak veya konut almak isteyen kişileri de dolandırıyorlar. Çantacı diye tabir ettiğimiz insanların bu yüzden ortadan kalkmasını istiyoruz. Kentte artık konut alım ve satımının yetki belgesi olan kişilerce yapılması daha uygun olacaktır diye düşünüyoruz. Eğer Sivas’ta bu sistem oturursa hem devlet kazanır hemde kimsenin başı ağrımaz” ifadelerini kullandı.

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DURUMU DA KÖTÜ

Artan maliyetler nedeniyle inşaat sektörünün de ciddi derecede olumsuz etkilendiğini belirten Başkan Çayır, Konut sektöründe kullanılan malzemelerin ciddi derecede arttığını bu durumun İnşaat sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.

Günümüzde inşaat sektörünün de içinde bulunduğu durumun çok vahim olduğunu belirten Çayır, “Demirin fiyatı almış başını gitmiş. İnşaatlarda kullanılan diğer malzemelerde çok fazla arttı. Ciddi artışlar olması sebebi ile konut maliyetleri de ciddi derecede arttı. Bir çok insanda ilimizde bu sektörde çalışıyor. Üretilen konut sayısı azaldığında bu sektörde çalışan insanlarda zarar görüyor. İnşaat sektörünün yeniden canlanması için demirin betonun ve diğer ürünlerin fiyatları geri çekilsin. İnşaat sektörü bir ülkenin en önemli olgularından birisi. İnşaat sektörü durursa herşey durur. Normalleşmeye geçtiysek bu sahaya yansısın. Maliyetler artınca ister istemez ev fiyatları ve kiralarda artıyor. Fiyat artışları üreticiyi, alıcıyı ve kiracıyı olumsuz etkiliyor. Yine artışlar konut alım satımını olumsuz etkiliyor. Dolar düştü. Bu düşüş markete, manava, gıda ürünlerine yani tüm piyasaya yansısın. Dolar kurunun arttığını belirterek zam yapan kişi veya kişiler kurun sabit olduğu şu dönemde fiyatları geri  çeksinler. Bu geri çekilmeyi piyasada görelim ki hareketlilik yaşansın” ifadelerini kullandı.