Sivas’ın Kolluca köyünde yaklaşık iki asır önce cenaze namazlarının kılınabilmesi amacıyla inşa edilen musalla taşı, 40 yıla yakın süredir kullanılmamasına rağmen ayakta kalmayı sürdürüyor. Tarihî yapının sessizliği ve konumu, görenlerde hem merak hem de hayranlık uyandırıyor.
Sivas kent merkezine 19 kilometre mesafedeki Kolluca köyünde yer alan ve yaklaşık 200 yıl önce yapılan musalla taşı, köy camisi ile mezarlık arasında yer alıyor. Geçmişte, köy halkı tarafından cenaze namazlarının kılındığı bu alanda, taşın ardından yaklaşık 300 metre uzaklıktaki mezarlığa defin işlemleri gerçekleştiriliyordu. Ancak 1992 yılında köy mezarlığının baraj sularının altında kalmasıyla, bu gelenek de son buldu.

Köyde yeni yapılan caminin çevresinde cenaze işlemleri yürütülmeye başlanınca, tarihi musalla taşı da zamanla kaderine terk edildi. Bugün, köy manzarasına hâkim bir noktada sessizce duran taş, köy tarihinin tanığı olarak varlığını sürdürüyor.
"Tarihî bir yapı gibi duruyor"
Köy sakinlerinden Selahaddin Diri, musalla taşının geçmişe tanıklık ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Kolluca köyünün tarihi çok eskiye dayanıyor. Su kaynaklarıyla bilinen köyümüzde musalla taşı da geçmişin izlerini taşıyor. Duyduğumuza göre yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi var. Eskiden cenazeler bu taşın bulunduğu yerde uğurlanır, namazları burada kılınır ve mezarlığa defnedilirdi. 1992’de baraj yapımıyla birlikte mezarlık sular altında kaldı. O tarihten sonra cenazelerimizi Yukarı Tekke Mezarlığı’na götürmeye başladık. Bu taş da o zamandan beri kullanılmıyor.”