Türkiye’nin arıcılık merkezlerinden Mersin’de, baharın gelmesiyle sıfır rakımda polen hasadı başladı. Arıların doğadan gram gram topladığı polenin kilogram fiyatı yaklaşık 1.300 TL’ye kadar yükselirken, bu sezonun bereketli geçmesi bekleniyor. Sert geçen kış ve ardından gelen zirai donun etkisiyle bahar mevsimi Mersin’de gecikmeli başladı. Sıfır rakımda çiçeklerin açmasıyla birlikte arılar polen toplamaya koyuldu. Sezonun ilk hasadının ardından, arıcılar Torosların eteklerinden başlayarak yaylalara doğru göç etmeye hazırlanıyor.
Yaklaşık 4 bin arıcının faaliyet gösterdiği kentte bu yıl 200 ton civarında polen hasadı bekleniyor. Arıcı Celal Çay, “Kış sonrası bahar çok verimli geçti. Arılar güzel çalıştı, biz de hasada başladık” dedi. Eşi Gökçe Çay ise her gün bir kaşık polen tüketmenin doğal protein kaynağı olduğunu belirterek, çocuklarının da bu üründen faydalandığını söyledi. Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Turhan ise polenin yüksek protein amino asit ve B vitamini içeriğiyle önemli bir besin kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Polen sağlıklı bir gıdadır, günlük bir tatlı kaşığı tüketilmesi önerilir” ifadelerini kullandı.