Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İftar vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9036 %-0.12
40,9712 %-0.24
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Bayramda Artan Şeker Tüketimi Diş Sağlığını Tehdit Ediyor

Bayramda Artan Şeker Tüketimi Diş Sağlığını Tehdit Ediyor

Ramazan Bayramı’nda çocukların fazla şeker tüketmesi diş sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Diş Hekimi Hüseyin Ceylan, şekerin aside dönüşerek çürüğe yol açabileceğini belirtirken, diş fırçalamanın artırılması ve peynir tüketiminin çürük riskini azaltabileceğini vurguladı.

Ramazan Bayramı, özellikle çocukların şeker tüketiminin arttığı bir dönem olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre, şeker ağızdaki bakteriler tarafından fermente edilerek aside dönüşüyor ve diş minesini aşındırarak çürük oluşumuna neden oluyor. Çocukların diş sağlığını korumak için bayram süresince şeker tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini belirten uzmanlar, diş fırçalama sıklığının artırılmasının önemine dikkat çekiyor. Diş fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda ise bir dilim peynir tüketiminin ağız pH dengesini düzenleyerek çürük oluşumunu önleyebileceği ifade ediliyor.

Çocukların Daimi Dişleri Tehlikede

Diş Hekimi Hüseyin Ceylan, süt dişlerindeki çürüklerin sadece geçici bir sorun olmadığını, 6 yaşından itibaren çıkan daimi dişlerin de hızlı çürüyebileceğini belirtti. “Çocuklar, ömür boyu kullanacakları dişlerini erken yaşta kaybedebilir” uyarısında bulunan Ceylan, bayramda tüketilen şekerlerden sonra dişlerin daha sık fırçalanması gerektiğini söyledi.

Peynir, Çürük Riskini Azaltıyor

Ceylan, “Şeker, ağızdaki bakteriler tarafından aside dönüştüğünde diş minesi hızla aşınır. Bunu önlemek için şeker tüketimi sınırlandırılmalı ve diş fırçalama sayısı artırılmalı. Eğer diş fırçalanamıyorsa, bir dilim peynir tüketmek diş çürüğünü önemli ölçüde önleyebilir” dedi. Peynirin ağız ortamının pH seviyesini yükselterek bakterilerin oluşturduğu asidi nötralize ettiğini belirten Ceylan, ayrıca peynirin içerdiği kalsiyum, fosfat ve kazein proteininin diş çürüklerini önlemede etkili olduğunu ifade etti.

Çocukların şeker tüketiminin kontrol altına alınması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ebeveynlere diş sağlığını koruma konusunda daha bilinçli olmaları çağrısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *