Arkadaşlarla konuşurken görme engelli olmamdan konu açıldı, görmemenin iyi ve kötü yönlerini paylaşırken, onlara dedim ki: “Sizin gözünüz görüyor, dışarıdan tanımadığınız bir adam geldi, fiziki görünüşüne ve yüz şekline baktınız, karşınızdaki kişinin o gün için morali bozuk ve sinirli. Sizler hemen ön yargıda bulunabiliyorsunuz. ‘Bu adamı gözüm hiç tutmadı’ diye, o kişiye karşı iletişim yollarını kapatıyorsunuz.”
Biz görme engelliler, daha çok sözel iletişimi kullanırız, belki de bu yüzden daha az yanılırız. “Kişi sözüyle tartılır” düşüncesine göre hareket ederiz.
Ön yargılar fitneye sebep olabilir, fitne ise bir toplumu içten içe çürüten bir ağaç kurdu gibidir. İslamiyet hüsn-i zan içinde kardeşlerimize karşı hareket etmemizi bizlere bildirir.
Bir arkadaşımız güzel bir hizmet eder, “Acaba niyeti ne”? “Bir amacı olmasa kesin yapmaz” sözleriyle kişileri tenkit edebiliyoruz.
Söylenen bu sözler güzel niyetli kişilerin hayırlı işlere yaklaşmasında bir engel teşkil edebiliyor. Gözü görmeyen de engelli olmayan da bu tür içsel ön yargılar bulunabiliyor.
Radyo programlarımızda anlattığımız notlarımın arasında bulunan bir hikâyeyle yazımı süslemek istiyorum.
Yaşlı bir ressam vardı. Olağanüstü güzel resimler yapıp iyi fiyata satardı. Bir gün biri gelip dedi ki: “Yahu, senin durumun iyi. Neden kimseye yardım yapmıyorsun? Bak fırıncı fakirlere, ara ara bedava ekmek veriyor, kasap bazen bedava et veriyor, sen neden hiç yardım etmiyorsun”? Ressam tebessüm etti ama bir şey demedi. Bu kişi bütün köyde sabah akşam ressamın aleyhinde propaganda yapıyor, ressamı kötülüyordu. Bir gün ressam hasta oldu, kimse onu arayıp sormadı. Ve büyük usta öldü. Birkaç gün geçti artık, ne fırıncı ekmek verdi fakirlere, ne kasap et verdi. Sordular, “Neden fakirlerin hakkını kestiniz?” Dediler ki, “Her ay başı o merhum ressam bize para verip, fakirlere ekmek ve et vermemizi söylerdi, o ölünce para veren kalmadı.
İnsanların bazıları seni kötü bilir. Kimileri ise sudan daha temiz berrak diye söylerler.
Ne kötü diyenler sana zarar verir ne de iyi diyenlerin bir yararı olur. Önemli olan senin gerçek ve hakiki durumundur. Onu da bir tek Allah bilir.