Omicron varyantı Avrupa’nın yeniden kapanmaya başlamasına neden oldu. Aşı karşıtlarının protestolarına rağmen vaka ve ölüm saylarındaki artış yeni tedbirleri ortaya koydu.
Avrupa genelinde ülkeler, yeni dalga Corona virüsü enfeksiyonlarının önüne geçmek için tekrar sıkı tedbirler devreye sokmaya başlıyor. Virüsün çok hızlı yayılan ve kıtayı etkisi altına alan Omicron varyantının neden olduğu yeni kısıtlamalara karşı, Paris’ten Barcelona’ya kadar birçok kentte protesto çağrıları da yapılıyor.
Vaka sayılarının yükselmesi Fransa’yı alarma geçirirken, Avusturya da seyahat kısıtlamalarını sertleştirdi. Paris, havai fişekli Yeni Yıl kutlamalarını iptal ederken, Danimarka’da da sinema ve konser salonları, eğlence parkları ve müzelere kepenk vuruldu. İrlanda barlara 20.00’den’den sonra yasak getirirken, iç ve dış mekandaki etkinliklere katılımlara da sınırlamalar koydu.
İrlanda Başbakanı Micheal Martin, halka seslendiği konuşmasında, yeniden dirilen virüse karşı hayatları ve geçimleri korumak için yeni kısıtlamaların gerekli olduğunu vurguladı. Martin, “Bunların hiçbiri kolay değil. Hepimiz COVID ve gerektirdiği kısıtlamalar yüzünden çok yorgunuz. İniş-çıkışlar, hayal kırıklıkları, yılgınlıklar herkes üzerinde büyük hasar bıraktı. Ama yüzleştiğimiz gerçeklik de bu” ifadelerini kullandı.
Diğer ülkelerden daha da ileri önlemlere dair işaretler geliyor. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Noel ve Yeni Yıl’i da kapsayan dönemde katı bir kapanma uygulamasının hayata geçirileceğini açıkladı. Rutte, acil özellik taşımayan tüm dükkanlar, restoranlar, kuaförler ve spor salonlarının kapatılması dahil yeni tedbirlerin Pazar gününden itibaren uygulamaya gireceğini ve 14 Ocak’a kadar yürürlükte kalacağını bildirdi.
Ülkede uygulanması planlanan diğer önlemler arasında da, hane halklarının ikinin üzerinde misafir kabul etmemesi ve dışarıdaki toplanmaların da en fazla iki kişiyle sınırlanması tavsiyeleri yer alıyor.
Rutte, “Hollanda tekrar kapanıyor. Omicron varyantıyla üzerimize doğru gelen beşinci dalga nedeniyle bunu yapmak zorundayız” dedi.
Geçen hafta yeni vaka sayılarının rekorlara ulaştığı İngiltere’de de hükümet, iç mekanlarda maske zorunluğunu daha önce yeniden getirmiş ve gece kulüpleriyle büyük etkinliklere katılmak isteyenlere aşı kartı ya da negatif sonuçlu Corona virüsü testi göstermeleri şartı getirmişti. Şimdiyse bilimadamları, hastanelerin aşırı yük altında kalmasını önlemek için hükümetin daha da ileri adımlar atması gerektiği uyarısında bulunuyor.
İngiltere ve diğer ülkeler ayrıca, iki doz aşıların Omicron’a karşı daha az etkili olduğunu gösteren ilk veriler üzerine takviye dozları uygulama hızını arttırıyor. İngiltere’de alışveriş merkezleri, katedraller ve futbol stadyumları, toplu aşılama merkezlerine dönüştürüldü.
Fransa’da da hükümet, Çarşamba gününden itibaren 5-11 yaş arası çocukları aşılamaya başlayacağını açıkladı. Başbakan Jean Castex, Omicron varyantının “şimşek” hızıyla yayıldığını belirterek, restoranlara, kafelere ve diğer kamu mekanlarına girişte aşı kartı gösterme zorunluğu getirilmesini hükümet olarak teklif ettiklerini söyledi. Teklifin hayata geçmesi için parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.
Aşı kartı zorunluluğu ve yeni kısıtlamalara karşı Paris, Londra ve İtalya’nın Torino kenti gibi bazı Avrupa kentlerinde protesto eylemleri düzenleniyor.
Omicron ile ilgili son bir not:
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Corona virüsünün yeni varyantı Omicron’un, bir ay içinde Avrupa’da baskın hale gelebileceğini söyledi. Leyen’in uyarısı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un, Omicron’un “daha önceki varyantlarda görülmeyen bir hızla yayıldığı” yönündeki açıklamasının ardından geldi.
Leyen, Avrupa Parlamentosu’nda bugün yaptığı açıklamada, Ocak ayının ortası itibariyle Omicron’un Avrupa Birliği ülkelerinde baskın variant olabileceği uyarısında bulundu. Leyen, bir taraftan da, 27 üyeli birlik içindeki 300 milyondan fazla nüfusun yüzde 66,6’sının tam doz Corona aşısı olduğunu hatırlatarak, Omicron’a karşı koruma sağlamaya yetecek kadar ek doz aşının da hazır olduğuna vurgu yaptı.
AB ülkelerinde şu ana kadar takviye doz aşı olanların sayısının 62 milyona ulaştığı belirtiliyor.
Avrupa, yeniden kapanıyor…
Selahattin KURUR
Yorumlar