Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1012 %0.16
43,6767 %-0.04
Ara
Sivas Memleket Sivas “Topraklarımıza sahip çıkalım”

“Topraklarımıza sahip çıkalım”

FATİH ÖZDAL

Tohumluk ve kışlık patates üretiminde il olarak çok iyi olduğumuzu belirten Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, geçen sene 400 binin tonun üzerinde patates üretildiğini, ancak kentte cipslik patates ekimi yaparak topraklarımızı verimsizleştirmeye devam eden firmaların kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Sivas’ta üretilen patatesin kalitesinin de birinci sınıf olduğunun altını çizen Başkan Çetindağ, “Patatesimizin hem aroması hem de kalitesi güçlü. Kışlık patatesin sökümü de en son Sivas’ta yapılıyor. Türkiye’de birinci sınıf patatesi Sivas’ta üretebiliyoruz. Bu nedenle topraklarımıza sahip çıkarak kentte cipslik patates eken firmaları kontrol altına almalıyız. Aksi halde verimli topraklarımızı yavaş yavaş kaybedeceğiz” dedi.

Daha önce Nevşehir, Kayseri, Niğde ve farklı illerde cipslik patates üreten firmaların Sivas’a gelerek arazilerimizde ekim yapmaya devam ettiğini hatırlatan Başkan Çetindağ, “Sulanabilir arazilere cipslik patates ekiyor ve tarlaya gübreyi basıyor. Cipslik patates üretimi yapılan bir tarla 5 yıl ekilmeyecek deniyor ama bir çok arazimiz kayıt dışı. Çiftçi kayıt Sistemine kayıtlı olan arazide var olmayanda var. Bu sebeple firmaların ektiği tarlalar kontrol altına alınamıyor. Kayıtlı olmayan arazide kontrol edilmiyor. Kontrol edilmeyen arazilere her yıl cipslik patates ekilebiliyor. Her yıl aynı alana patates ekilince toprak işlevini yitiriyor. Bu sebeple bu firmaların kontrol altına alınması lazım. Arazinin dönümüne bin TL para veren firmalar var. Çiftçilerimizde arazilerini paraya aldanıp da dışardan gelen insanlara bilhassa patates firmalarına vermesinler. Yine uyarıyoruz bu firmalar aşırı gübre ve ilaç kullanıyor. Yer altı sularımızda kullanılıyor. Topraklarımız Niğde ve Nevşehir’in topraklarına dönmesin. Topraklarımızı koruyalım” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *