Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Açık
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Yayla Muzu 100 TL’den Tezgâhta

Yayla Muzu 100 TL’den Tezgâhta

Doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve "uçkun" ya da "yayla muzu" olarak bilinen bitki, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde tezgâhlarda yerini aldı.

Haberleri

Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek rakımlı alanlarında kendiliğinden yetişen ve halk arasında "uçkun" ya da "yayla muzu" olarak bilinen bitki, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde satışa sunuldu. Ekşimsi tadıyla bölge halkının severek tükettiği uçkun, bu yıl az miktarda toplanabildiği için 100 TL’den alıcı buluyor.

Zorlu coğrafya şartlarına rağmen dağların yüksek kesimlerinden toplanan uçkun, işsiz birçok yurttaş için önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Vatandaşlar, çuvallarla getirdikleri bitkiyi Yüksekova’nın ana caddelerinde kurdukları tezgâhlarda satışa çıkarıyor.

Uçkun bitkisinin her yıl bu dönemde çıktığını belirten satıcı Selim Duman, bu sezon rekoltenin düşük olduğunu vurguladı. “Her yıl olduğu gibi bu yıl da dağlardan uçkun topladık ancak miktar oldukça az. Bu durum iklim değişikliğinden mi kaynaklı yoksa uçkunun her yıl değil de aralıklı yetişmesinden mi, kesin olarak bilmiyoruz. Ancak bu sene zor bulduğumuz için destesini 100 TL’den satıyoruz. Yüksekova’da yaklaşık 300 kişi uçkun satarak geçimini sağlıyor” diye konuştu.

Yörede geleneksel olarak sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi bazı sağlık sorunlarına iyi geldiğine inanılan uçkun, hem yerel halkın mutfağında hem de şifa kaynağı olarak önemli bir yer tutuyor.

yayla-muzunun-destesi-100-tlden-satisa-cikarildi

yayla-muzunun-destesi-100-tlden-satisa-cikarildi

yayla-muzunun-destesi-100-tlden-satisa-cikarildi

yayla-muzunun-destesi-100-tlden-satisa-cikarildi

yayla-muzunun-destesi-100-tlden-satisa-cikarildi

yayla-muzunun-destesi-100-tlden-satisa-cikarildi

yayla-muzunun-destesi-100-tlden-satisa-cikarildi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *