Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek rakımlı alanlarında kendiliğinden yetişen ve halk arasında "uçkun" ya da "yayla muzu" olarak bilinen bitki, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde satışa sunuldu. Ekşimsi tadıyla bölge halkının severek tükettiği uçkun, bu yıl az miktarda toplanabildiği için 100 TL’den alıcı buluyor.
Zorlu coğrafya şartlarına rağmen dağların yüksek kesimlerinden toplanan uçkun, işsiz birçok yurttaş için önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Vatandaşlar, çuvallarla getirdikleri bitkiyi Yüksekova’nın ana caddelerinde kurdukları tezgâhlarda satışa çıkarıyor.
Uçkun bitkisinin her yıl bu dönemde çıktığını belirten satıcı Selim Duman, bu sezon rekoltenin düşük olduğunu vurguladı. “Her yıl olduğu gibi bu yıl da dağlardan uçkun topladık ancak miktar oldukça az. Bu durum iklim değişikliğinden mi kaynaklı yoksa uçkunun her yıl değil de aralıklı yetişmesinden mi, kesin olarak bilmiyoruz. Ancak bu sene zor bulduğumuz için destesini 100 TL’den satıyoruz. Yüksekova’da yaklaşık 300 kişi uçkun satarak geçimini sağlıyor” diye konuştu.
Yörede geleneksel olarak sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi bazı sağlık sorunlarına iyi geldiğine inanılan uçkun, hem yerel halkın mutfağında hem de şifa kaynağı olarak önemli bir yer tutuyor.