Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4562 %0.05
43,9776 %-0.06
Ara
Sivas Memleket Sivas Sivas'ta SWIR Uygulamaları İçin Yeni Kristaller Üretilecek

Sivas'ta SWIR Uygulamaları İçin Yeni Kristaller Üretilecek

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden araştırmacılar, TÜBİTAK destekli bir proje ile genişletilmiş kısa dalga boyu kızılötesi uygulamaları için yenilikçi InGaAs kristalleri üretecek.

Haberleri

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜNAM) araştırmacıları, önemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Mühendislik Fakültesi Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Altuntaş’ın yürütücülüğünde geliştirilen “Genişletilmiş SWIR Uygulamaları İçin Kademeli InGaAs/InAlAs Süperörgü Yapısının Gerilme Dengesi ile InGaAs Kristali Üretimi ve Karakterizasyonu” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje, genişletilmiş kısa dalga boyu kızılötesi (SWIR) uygulamaları için yüksek indiyum içerikli InxGa1-xAs kristallerinin üretilmesini ve detaylı karakterizasyonunu hedefliyor. Metal Organik Kimyasal Buhar Fazı Epitaksi (MOVPE) yöntemiyle yapılacak üretim sürecinin ardından, bu kristallerin uzaktan algılama, çevresel izleme ve fiber optik iletişim gibi önemli alanlarda kullanılması planlanıyor.

Projenin özgün yönü, SWIR uygulamaları için literatürde ilk kez gerilme dengeleyici katman olarak kademeli InGaAs/InAlAs süperörgü yapılarının kullanılması. Bu yaklaşım sayesinde, yüksek kaliteli kristallerin üretimi sağlanacak. Ayrıca, MOVPE yöntemi ile büyütülen kristallerin yapısal ve elektriksel karakterizasyonu yapılacak, böylece malzeme kalitesi ve aygıt performansı iyileştirilecek.

Projede, Doç. Dr. İlkay Demir danışman olarak görev alacak. Geliştirilen kristallerin, çeşitli endüstriyel ve bilimsel alanlarda devrim yaratacak potansiyele sahip olduğu vurgulanıyor.

KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *