Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1498 %0.46
43,5769 %0.18
Ara
Sivas Memleket Sivas “Şekerdeki aslan payı kimin?”

“Şekerdeki aslan payı kimin?”

MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkan Yardımcısı Murat Sulakçı, Son bir 1 yılda 50 kilogramlık toz şekerin torbasındaki yüzde 500’lük fiyat artışının nedeninin açıklanması gerektiğini söyledi.

2021 güz döneminde 50 Kg’lık şekerin torbasının 210 TL olduğunu hatırlatarak günümüzde ise aynı şekerin torbasının Bin 100 TL’ye çıktığını açıklayan Başkan Yardımcısı Sulakçı, “2021’de 50 kg'lık torba şeker 210 TL civarında idi. Çiftçilerimiz 2021 güz döneminde ürettiği bir ton şeker pancarının bedeli ise 420 TL idi. Yani üretici 1 ton şeker pancarı ürettiğinde iki torba kristal şekeri alabiliyordu. Aradan geçen yaklaşık yedi aylık süreçte 50 kg’lık toz şekerin fiyatı bin 100 TL olmuş. Şimdi şeker pancarının tonu ise bin 250 TL. Günümüzde 1 ton şeker pancarı üreten üretici sadece 50 kg’lık 1 torba şeker alabiliyor” dedi.

Şeker fiyatlarındaki artışın sorgulanması gerektiğinin altını çizen Sulakçı, Şeker fabrikalarının  yüzde 500 'lük artışı neye göre yaptılar. Bu artış sorgulandı mı?. sorgulanmadı ise neden halen sorgulanmıyor.? İşin asıl yükünü çeken çiftçiye sadece sadece yüzde 250 civarında bir artış verilerek toplanan ve stoklanan şekere yüzde 500 zam yapan özel fabrikaları görünce hükümete soruyoruz şekerde aslan payı kimin? Yaşanan ekonomik kriz ve devalasyonlarda en büyük darbeyi zaten çiftçiler aldı. Bu ağır hasarı gidermek yerine çiftçinin elindeki ürün neden düşük fiyatla alınarak stoklanıdıktan sonra piyasaya kat be kat fazla çıkarılıyor. Çiftçiye sahip çıkılmazsa, çiftçi sattığı üründen kar elde edemezse üretim nasıl yapılacak. Girdi maliyetlerinin 5-6’ya katladığı günümüzde çiftçiye bugünlerde sahip çıkılmayacakta ne zaman sahip çıkılacak?. Hükümetin artık bu yanlış gidişata dur demesinin vakti geldi de geçti. Artık yeter. Çiftçi ürettiği ürünün karşılığını almak istiyor. Çiftçinin ürettiği ürünlerden kimsenin rant elde etmesine göz yumulmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *