Türkiye, Kuzey Marmara Otoyolu'nda yaşanan iki benzer kazayla sarsıldı. Aynı noktada sadece iki gün arayla yaşanan ve 5 kişinin hayatını kaybettiği kazalar, gözleri yeniden otoyol gişelerine çevirdi. CHP Sivas Milletvekili ve TBMM Ulaştırma Komisyonu Üyesi Ulaş Karasu, kazalar sonrası Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na çok sayıda kritik soru yöneltti.
“SGS Neden Hâlâ Yaygınlaştırılmadı?”
Gişelerde şerit seçme zorunluluğu ve hız düşümü nedeniyle yaşanan trafik akış düzensizliğine dikkat çeken Karasu, bu sorunların önüne geçilmesi için Serbest Geçiş Sistemi (SGS)'nin neden yaygın olarak uygulanmadığını sordu. Karasu, gişe sisteminin artık çağ dışı kaldığını belirterek, “Otoyollarda kesintisiz ve güvenli ulaşım için SGS şart” dedi.
Aynı Noktada 5 Kişi Hayatını Kaybetti
5 Nisan’da Kuzey Marmara Otoyolu’nda gişelerde ödeme yapan tıra arkadan çarpan bir otomobilde 4 kişi yaşamını yitirdi. Bu kazadan sadece 2 gün sonra, yine aynı noktada bir başka araç tıra çarptı ve sürücü hayatını kaybetti. İki kazanın benzerliği, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
“Özel Şirketler SGS’ye Neden Geçmiyor?"
Karasu’nun en dikkat çekici sorularından biri de özel şirketlerin SGS sistemine geçmemesiyle ilgili oldu. Karasu, “Özel firmalar, devletten daha çok garanti ödemesi almak adına SGS’ye geçmiyor mu? Trafik sayılarını manipüle ettikleri iddiası doğru mu?” diyerek tartışmalı bir konuya dikkat çekti.
CHP’li Karasu, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan otoyolların özel şirketlerce işletildiğini ve bu yollarda hala fiziki gişe sisteminin kullanıldığını hatırlatarak, “Devletin işlettiği yollarda SGS uygulanırken, neden özel sektör tarafından işletilen otoyollarda bu sistem hâlâ tam olarak hayata geçirilmiyor?” diye sordu.
Karasu’nun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yönelttiği sorulardan bazıları şu şekilde:
- Teknolojinin en üst seviyede kullanıldığı SGS’ye geçişin maliyeti nedir?
- YİD modeliyle yapılan ve özel sektörce işletilen hangi otoyollarda SGS uygulanmaktadır? Hangi projelerin sözleşmesinde bu sisteme geçiş hükmü vardır?
- SGS sistemi bulunmayan otoyollar için yeni sözleşme ya da sözleşmeye ek yapılması planlanmakta mıdır?
- Gişe sistemlerinin sürdürülmesinde şirketlerin nakit tahsilat arzusu mu etkili olmaktadır?
- Aynı güzergâhta farklı firmaların işlettiği otoyolların tek bir ortak gişe ile birleştirilmemesinin gerekçesi nedir?
- Aynı otoyolda bir şirketten diğerine geçerken garanti trafik sayılarının kontrolü nasıl sağlanmaktadır? SGS’nin uygulanmaması bu denetimi zorlaştırmakta mıdır?
- Bakanlığın SGS’yi zorunlu kılmak için yaptığı ya da yapacağı çalışmalar var mıdır? Türkiye genelinde bu sistem ne zaman tam olarak hayata geçirilecektir?
“Can Kayıpları Varken Bu Sistem Neden Bekliyor?”
Kazaların yaşandığı gişelerin bir an önce kaldırılması gerektiğini vurgulayan Karasu, “Dubla yollar ve otobanlar yapmakla övünen iktidar, neden en basit trafik güvenliği önlemi olan SGS’yi özel otoyollarda devreye almıyor?” ifadelerini kullandı.