MEHMET TIRPAN
Her yıl 6 Ekim’de Türkiye ve dünyada düzenlenen etkinliklerle, serebral palsili çocukları ve ailelerini tanımak, anlayabilmek ve harekete geçmek amacıyla düzenlenen etkinlikler bu yıl da gerçekleştirilecek.
Bu etkinliklerin esas amacı ise serebral palsili bireylerin toplum içinde herkes gibi aynı hak ve fırsatlara sahip olduğuna dikkat çekmek amacı ile de Türkiye’de büyükşehirlerde farkındalık oluşturuluyor. Hastalık sebebi ile beyinde oluşan hasara bağlı olarak genellikle çocuklarda kas ve hareket sisteminin etkilendiği biliniyor. Bebeklik ve çocukluk çağında görülmeye başlanan bu rahatsızlık doğumdan önce, doğum sırasında, doğumdan sonraki bir ay içinde veya beyin hala gelişim halindeyken meydana gelebiliyor. Oturma, yürüme, emekleme gibi fiziksel aktiviteleri yapmada zorluk, el becerilerinin gelişmemesi, konuşma bozuklukları, kaslarda gevşeme veya sertlikler, fiziksel hareketlerde zorlanma ve duruş bozuklukları gibi belirtiler olan çocuklarda bazı durumlarda yutma, nefes alma, boyun ve baş hareketlerini kontrol etmede sorunları da gözlemlenebiliyor.
YEŞİL BU HASTALIĞIN SEMBOLÜDÜR
Filizlenme, hayat ve yaşamın yenilenmesi anlamına gelen “yeşil” renk serebral palsinin de sembolü olarak belirlenmiş. Serebral palsili çocuklara dikkat çekmek ve bu çocuklara yaklaşım ve empati kurabilmek için gerçekleştirilen etkinliklerde hastalara destek olunabiliyor.