Ülke genelinde etkili olan kuraklık ve don olayları, hububat üretiminde ciddi riskler oluşturuyor. Şubat ayı boyunca yaşanan düşük yağış seviyeleri ve tarımsal zararlılardaki artış çiftçileri endişelendiriyor.
Yağışlar Normalin Altında Kaldı
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yayınladığı "Fenolojik Değerlendirme - Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi" raporuna göre, 1 Ekim-28 Şubat arasındaki yağış miktarı 221,4 mm olarak gerçekleşti. Bu değer, 1991-2020 normali olan 313,0 mm'nin yüzde 29, geçen yılın 336,4 mm seviyesinin ise yüzde 34 altında kaldı. Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin gibi illerde yağışlar normalin yüzde 60’ın üzerinde azaldı.
Bitki Gelişimi Olumsuz Etkilendi
Raporda, Konya’da hububat ekilişlerinin geç yapılmasının, don olaylarının etkisini sınırladığı belirtilirken, Kırıkkale’de bitki gelişiminin yavaş ilerlediği vurgulandı. Ankara ve Kayseri’de erken ekilen hububatın kardeşlenme dönemine geçtiği ancak Aksaray ve Niğde'de yağış yetersizliğine rağmen tarımsal kuraklığın henüz yaşanmadığı ifade edildi.
Sivas’ta Köstebek Zararı Görüldü
Tarımsal zararlılarla ilgili olarak raporda, Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Konya’da fare yoğunluğunun devam ettiği, Sivas’ta ise köstebek zararı tespit edildiği kaydedildi. Çiftçilerin, bu zararlılarla mücadele konusunda çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.
Yetkililer, önümüzdeki aylarda alınacak yağışların tarımsal üretim açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.