Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9672 %0.04
41,5169 %0.51
Ara
Sivas Haber
Sivas Memleket SAĞLIK Prof. Dr. Ünal; 150-200 bin kişi sepsisten ölüyor

Prof. Dr. Ünal; 150-200 bin kişi sepsisten ölüyor

 KAN zehirlenmesi ve kana bakteri ve toksin karışması durumu olan sepsis rahatsızlığı nedeniyle dünyada her yıl 8 milyon, Türkiye'de ise 150-200 bin kişinin öldüğü belirtildi..

 KAN zehirlenmesi ve kana bakteri ve toksin karışması durumu olan sepsis rahatsızlığı nedeniyle dünyada her yıl 8 milyon, Türkiye'de ise 150-200 bin kişinin öldüğü belirtildi.
Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, üye oldukları Küresel Sepsis Birliği'nin (GSA) Acil Eylem çağrısı yaptığını hatırlatırken, "Önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenine 'dur' deyin. Doku hasarı ve organ yetmezliğine yol açan Sepsis kan zehirlenmesi ve kana bakteri ve toksin karışması durumudur. bu durumda doku hasarı, organ yetmezliğine yol açan Sepsis, ölüme sebebiyet verebiliyor" dedi.
Prof. Dr. Necmettin Ünal, gelişmekte olan 70'ten fazla ülkede önlenebilir ölümlerin en önde gelen nedeni olan Sepsis'in giderek artan tekrarlama sıklığına yönelik bir adım atılması için ortak bir eylem çağrısında bulunulduğunu açıkladı.13 Eylül'deki Dünya Sepsis Günü'nden önce düzenleneceği belirtilen online konferansa, dünyanın dört bir yanından 8 binin üzerinde kuruluş ve hekim katılacağı belirtildi. Sepsis geçirip sağ kalanlar ile hayatını kaybedenlerin yakınlarının, hikayelerini dünyanın farklı noktalarından paylaşılacağı hatırlatıldı.
Prof. Dr. Ünal yaptığı açıklamada, "Kan zehirlenmesi, kana bakteri ya da toksin karışması durumu olan Sepsis doku hasarı, organ yetmezliği ve ölüme sebebiyet verebilmektedir. Sepsis ilk etapta sıklıkla başka tıbbi durumlarla karıştırılıyor ve belirtileri göz ardı ediliyor. Tanı ve tedavide yaşanacak 1 saatlik gecikme ise ölüm oranını yüzde 8 artırıyor. Küresel Sepsis Birliği'nde yapılan açıklamaya göre, modern tıpta kaydedilen aşı, antibiyotik ve akut bakım gibi gelişmelere rağmen Sepsis, hastanelerde yüzde 30 ila 60 ölüm oranıyla enfeksiyon kaynaklı ölümlerin en temel sebebi olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde Sepsis, bir yılda gerçekleşen ölümlerin yüzde 60 ila 80'inin sebebi. Her yıl 6 milyondan fazla yeni doğan ve çocuğa ilaveten gebelik ve doğum esnasında Sepsis bulaştıran 100 binden fazla kadın da bu hastalıktan etkilenmektedir. Sepsis açısından en büyük risk altında olanlar; 60 yaşın üzerindeki bireyler, kronik hastalığı bulunan veya kemoterapi alan kişiler, yenidoğan bebekler ve anneleri ile grip ve zatürre gibi yaygın hastalıklara karşı aşılanmamış kimselerdir" dedi.
Prof. Dr. Ünal, yapılan araştırmalarla Sepsis kaynaklı ölümlerin en az yüzde 10-15'inin önlenebilir olduğunu, erken tanı ve tedavi ile hayatta kalmanın artırılabileceğinin ortaya konulduğuna işaret etti. Ünal, Sepsis'le ilgili farkındalığın artırılması için Sağlık Bakanlığı ile Türk Yoğun Bakım Derneği'nin işbirliği çalışmaları gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Ünal, "Sepsis rahatsızlığı nedeniyle dünyada her yıl 8 milyon, Türkiye'de ise 150-200 bin kişi hayatını kaybetmektedir" dedi.

 

 

 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *