Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9560 %-0.04
41,1529 %0.13
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK “Kolesterole iyi geliyor”

“Kolesterole iyi geliyor”

MELTEM DUMAN

Reçelinden hoşafına kadar birçok alanda sıkça tercih edilen kızılcık kurusunu birçok şekilde tüketilebileceğine dikkat çeken aktar Harun Bozdağ, kızılcığın tam tahıllı buğday, gevrek veya yulaf ezmesiyle de birlikte tüketilebileceğini belirtti.

Lif ve E vitamini kaynağı olan kızılcığın kötü kolestrolü de düşürdüğünün de altını çizen Aktar Bozdağ, “Kızılcıktaki yüksek proantosiyanidinler idrar yolu duvarlarına bazı bakterilerin yapışmasını ve çoğalmasını engeller, enfeksiyonlarla mücadelede yardımcıdır. Özellikle tekrarlayan enfeksiyonu olan bireylerde kızılcık tüketimi öneriyoruz. Kızılcık LDL (kötü kolesterol)’yi düşürüp HDL (iyi kolesterol)’yi artırarak kalp sağlığını destekler. Yapılan bir çalışmaya göre günde 1 bardak şekersiz kızılcık suyu tüketiminin HDL kolesterolünü %10 artırdığı saptanmıştır. Ayrıca kızılcık, ileri yaşlarda oluşabilecek hafıza kaybını önlemk adına da sıkça tüketilebilir. Birçok hastalığın önüne geçtiğini söylebiliriz. Prostat, karaciğer, meme, yumurtalık ve kolon kanserlerine karşı pozitif etki gösterdiği araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. İçerdiği yüksek miktar salisilik asit ile şişlikleri azaltıcı, kan pıhtılarını önleyici ve tümörleri ortadan kaldırıcı rol oynar” dedi.

KOYU KIRMIZI VE SERT OLMASI TAZELİĞİNİN GÖSTERGESİ

Kızılcığın  taze olup olmadığına anlamak için püf noktalarını söyleyen Aktar Bozdağ, “Kızılcık Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir, bu sebeple satın alınabilecek en iyi mevsim sonbahardır. Kullanmadan önce 2 ay boyunca buzdolabında saklanabilir, sonrası bir kullanım için ise dondurulabilir. Koyu kırmızı renkte ve oldukça sert olması taze olduğunu gösterir. Kurutulmuş kızılcık tercih edilecekse besin etiketine göz atıp eklenmiş şeker ilavesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kızılcığın suyu da başka meyvelerle veya eklenmiş şekerlerle karışık olmamalıdır. Meyve suyunun ana maddesi kızılcık olmalıdır” ifadelerini kullandı.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *