Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9697 %0
41,4078 %0.1
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK “Kansere karşı koruyor”

“Kansere karşı koruyor”

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan ve sofralardan eksik olmayan karpuz, kansere ve kalp hastalıklarına karşı korurken diyabet hastalarında belli oranda tüketebilecekleri yaz meyveleri arasında yer alıyor.

Yüzde doksanı sudan oluşan ve yaz aylarında sofralardan eksik olmayan karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. İçerisinde bulunan likopen bileşiği sayesinde vücutta hücre sağlığının korunmasını ve toksinlerin atılmasını sağlayan karpuz, kansere ve kalp hastalıklarına karşı en önemli doğal koruyucular arasında yer alıyor. Tezgâhlardaki yerini kilosu 2 liradan alan karpuz halkın yoğun ilgisini görüyor. Medicana Sivas Hastanesi Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan şeker hastalarının dahi günde üç üçgen dilim, yaklaşık 200 gram karpuz tüketebileceklerini söyledi.

“KANSERE VE KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUR”

Karpuzun A ve C vitamini bakımından zengin olduğunu belirten Diyetisyen Cansu Arslan, “Yaz aylarında sofralarımızda sıkça yer verdiğimiz bir meyve olan karpuz içerisindeki vitaminler, mineraller, hastalık oluşumunu önleyici biyoaktif bileşenler sayesinde sağlığımız için ön plana çıkıyor. Karpuzun A vitamini ve C vitamini içeriği yüksektir. Hastalıklara karşı korur, vücut savunma sistemlerini kuvvetlendirir. İçerisindeki Potasyum kan basıncını düzenlemeye ve vücudun sıvı dengesini korumaya yardımcı olur. Sıcak havalarda ter, idrar yoluyla sıvı kaybı artan vücudumuz için bu nokta önemlidir. Kırmızı renkli iç kısım güçlü bir antioksidan olan Likopen bileşiğinden zengindir. Likopen hücre sağlığının korunmasında, toksinlerin vücuttan atılmasında etkilidir. Aynı zamanda vücuda hasar veren ve erken yaşlanmaya sebep olan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek kansere, kalp hastalıklarına karşı korur, daha genç görünümlü bir cilt sağlar.” şeklinde konuştu.

“VÜCUTTAKİ İLTİHAPLANMAYI AZALTMAYA YARDIMCI OLUYOR”

Yapısındaki aminoasit diziliminin vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğunu belirten Arslan, “ Karpuz aynı zamanda doğal bir diüretiktir, vücuttan ödemlerin uzaklaştırılmasında da etkilidir. Karpuz çekirdekleri de içindeki bileşikler sayesinde kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Karpuz yüzde 90’ ı sudan oluşan bir meyve olsa da glisemik indeksi yüksek bir meyvedir. Ancak bu şeker hastalarının tüketmesi için engel değildir. Gün içerisinde bir ince ay dilim ya da 3 üçgen dilim, 200 gr karpuz tüketilebilir. Geç saatte tüketmemek ve miktarı abartmamak burada önemlidir. Tüm bu ilkeleri dikkate alarak beslenmemizde karpuza yer verilebilir” dedi. (İHA)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *