Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9441 %-0.04
41,2102 %0.36
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK “İŞTE RAMAZANDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”

“İŞTE RAMAZANDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”

Hanife Kanat

Ramazan ayı beslenme düzeninin tamamen değiştiği öğün sıklığının değiştiği bir aydır. Uzun süre aç kalma ile beraber sıvı tüketiminin azalması ve vücudun sıvı kaybetmesi metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu nedenle Diyetisyen Sena Gültekin sahur da ve iftar da dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili tüyolar verdi.

Sahur a kalkmanın önemine değinen Gültekin; “Sahura kalkmak alışkalık haline getirilmelidir. Sahura kalkılmadığı durumlarda açlık süresinin uzaması metabolizmanın yavaşlamasına neden olur, açlık kan sekeri daha erken saatlerde düşmeye başlar, halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısına neden olur.” Şeklinde konuştu.

Sahurda hafif gıdalar tercih edilmesi gerektiğini belirten Gültekin; “Sahurda genellikle kahvaltı türü gıdalar tükelitmelidir. Sahurda yavaş sindirilen, mideyi uzun süre tok tutan ve besleyici değeri yüksek olan süt, ayran, yumurta, kefir, peynir, ceviz, çiğ badem gibi besinler tercih edilmelidir. Beyaz ekmek gün içerisinde daha fazla acıkmaya neden olacağı için ekmek çeşidi olarak tam buğday, kepekli ve ya çavdar ekmeği tercih edilmelidir.” Diye ekledi.

“İftarda Hızlı Yemekte Kaçınılmalı”

İftarda hızlı yemek yenilmemesi gerektiğini söyleyen Gültekin; “Hızlı yemek yeme, yemeklerin yeterince çiğnenmemesi ve boş olan mideyi ani şekilde doldurmak kan şekerinin aniden yükselmesine, mide ve bağırsak problemlerine neden olmaktadır. İftarda oruç lif ve mineral açısından zengin olan hurma ile açılabilir. Orucu 1-2 hurma ve 1-2 bardak su ile açtıktan sonra yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika mola verilmelidir. Tokluk hissi 15 dakikada oluştuğu için bu mola yemeklerin porsiyonun azalmasına vesile olacaktır.” Dedi

“Şerbetli Tatlı Yerine Sütlü Tatlı”

Uzun süre açlığın ardından gelen tatlı isteği hakkında konuşan Gültekin; “İftardan sonra şerbetli tatlı yerine haftada bir kaç kez güllaç , sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilebilir. Tatlı tüketirken porsiyonlara ve tüketim sıklığına dikkat edilmelidir. İftardan sonra yapılacak 1-2 saatlik egzersiz veya yürüyüş sindirimi rahatlatıp metabolizmaya destek olmaktadır.” Diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *