Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9441 %-0.04
41,2102 %0.36
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK “Erken tanı önemli”

“Erken tanı önemli”

Prof. Dr. Ali Şahin eklem iltihabında erken tanının önemli olduğunu, birçok romatizmal hastalığın kendisini eklem iltihabıyla gösterdiğini söyledi.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şahin eklem iltihabıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Eklem iltihabında erken tanının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, “Eklemde, oynak yerlerinde ağrı, şişlik, sabah katılığı-tutukluğu, ısı artışı bazen kızarıklık olabilir. Bunların ayırıcı tanısının yapılması son derece önemlidir. Örneğin özellikle bölgemizde sıklıkla karşımıza çıkan Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığı erken yaşlarda belirti vermektedir. Hastalar, tekrarlayan eklem iltihabıyla bize başvurmaktadır. Tanısında hastanın klinik bulguları, aile öyküsü oldukça önemlidir. Bu hastalıkta olduğu gibi bazı romatizmal hastalıklarda bazı nedenlerden dolayı halen tanı da gecikme yaşanmaktadır” dedi.

“VÜCUDUN KENDİ KENDİNE SALDIRIYOR’’

Prof. Dr. Şahin Romatizmal hastalıkların vücudun kendi kendine saldırdığı ya da tekrarlayan iltihap ataklarıyla giden hastalıklar olduğunu söyleyerek, “Bu hastalıkların erken tanısında son yıllarda ultrasonografi, tırnak yatağı kapillaroskopisi, tükürük bezi biyopsisi, cilt-kas biyopsileri ve çeşitli diğer doku biyopsileri gibi işlemler yapılıyor. Erken tanı koyup tedaviye başlamak birçok romatolojik hastalıkta sakatlık ve iş gücü kaybını önlemede önemlidir. 2013 yılından bu yana bölümümüzden üç iç hastalıkları romatoloji uzmanı uzmanlık eğitimi alarak ülkemizin çeşitli illerindeki hastanelerde Romatolog olarak çalışmaktadırlar. Bölümümüz aynı zamanda tıp doktoru ve iç hastalıkları uzmanlarının yetiştirilmesine de katkı sağlamaktadır. Bu bağlam da Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Alim Yıldız’a, Baş Hekimimize ve Dekanımıza her zaman yanımızda oldukları için çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. (İHA)


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *