Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9697 %0
41,4078 %0.1
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK ‘Artrit iltihap anlamına gelmekte’

‘Artrit iltihap anlamına gelmekte’

HABER MERKEZİ

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şahin 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

“12 Ekim Dünya Artrit Günü 1996'dan itibaren tüm dünyada romatizma ve kas-iskelet sistemi hastalıkları hakkındaki farkındalığı arttırmak amacıyla kutlanmaktadır. Artrit eklem iltihabına verilen isimdir. Eklemlerde iltihap sonucunda ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı gelişir. Günümüzde birçok romatizmal hastalık tanımlanmış olup, bunların tanı ve tedavisinde yol alınmıştır. Özellikle iltihabın eşlik ettiği romatizmal hastalıkların çoğunda kas-iskelet sistemi etkilenmektedir. Vücudu oluşturan kemikleri birbirine bağlayan eklem (mafsal) bölgeleri, hareketlerde ve normal pozisyonun (postürün) korunmasında önemli rol oynamaktadır. Pek çok romatizmal hastalığın, ilk gözlenen ve en önemli belirtilerinden biri de eklem bölgelerinde oluşan iltihap yani “artrit”tir.

Artrit bulgusundan yola çıkarak romatizmal hastalıkların tanısının erken konması, dolayısıyla tedaviye bir an önce başlanması hastalığın seyri ve oluşabilecek sakatlık, iş gücü kaybı açısından çok önemlidir. Eklem iltihabı, yani artrit romatizmal hastalıklar dışında bazen başka nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir. İşte bunların da ayırt edilmesi ve ilişkili durumların tedavilerinin planlanması önemlidir.

Bölgemizde Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA, FMF), romatoid artrit, ankilozan spondilit (omurga romatizması), psöriatik artrit (sedef romatizması), Behçet hastalığı, SLE (Lupus), Sjögren sendromu gibi iltihaplı romatizmal hastalıkları sıklıkla görmekteyiz. Yaşa ve cinsiyete göre bu romatizmal hastalıkların görülme sıklığı da değişebilmektedir. Bazen de genetik olarak aileden, atadan ırsi olarak bazı romatizmal hastalıklar belirli oranlarda geçebilmektedir.

En önemli nokta eklemde oluşan enfeksiyonun ayırt edilmesidir. Bunun için günümüzde eklem ultrasonografisi ve girişimsel diğer birçok yöntemle, biz romatologlar artık çok rahatlıkla tanı koyabilmekteyiz. Eklemden alınacak sıvı veya parça örneği tanı koymakta öne çıkmaktadır. Bunlar sayesinde hastanın tanı alması ve tedavisine erken başlanması hız kazanmaktadır. Romatizmal hastalıklarda artritin yeri çok önemli olup, “12 Ekim Dünya Artrit Gününün amacı tamda bu noktaya dikkat çekmek ve bu konuda hem toplum bazında hem de sağlık camiasında farkındalık oluşturmaktır.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *