Diksiyonumuzu Geliştirelim
Yapımız gereği devamlı iletişim halindeyiz. Bunu ise konuşmayla yapıyoruz fakat diksiyonumuz iletişim için ne kadar önemli bilmiyoruz. Kendimizi net bir şekilde ifade etmek veya çevremize dinletmek için en etkili yöntem düzgün ve anlaşılır bir konuşmadır.
Diksiyonumuzu geliştirmek ilk olarak herkesin bildiği bir yöntem olan tekerlemeleri önereceğim. Tekerlemeler konuşurken kullanmayı unuttuğumuz harflerin üstüne giderek daha düzgün bir şekilde kullanmamızı sağlar. Diksiyon gelişimi için tekerlemeleri her zaman kullanmalıyız.
Çene, dil ve dudak egzersizleri de en büyük yardımcılardan birisi olabilir. Dil egzersizi olarak dilinizi şıklatabilir, dilinizi dudaklarınızın sağ ve soluna değdirebilirsiniz. Dudak hareketleri olarak o ve x seslerini çıkarabiliriz. Çene hareketleri olarak da ağızlı aç kapa yapabilir veya ağız açık şekilde çeneye sağa ve sola hareket ettirebiliriz.
Okuduğunuz kitaplar da diksiyonumuzu gözle görülür şekilde düzeltebiliriz. Sesli bir şekilde konuşur gibi okuyarak düzeltebiliriz. Ayrıca dakika da kaç kelime konuştuğunuzu sayarak ortamaya ne kadar yakın olduğunuzu kontrol edebilirsiniz. Dakikada 125 ila 175 kelime ortalama kullanılmaktadır.
Asalak kelimeler ve seslerden kurtulmamız da gerekmektedir. Kullanmak yerine o an susmamız ve kafamızda cümleyi toplayıp o şekilde konuşarak daha düzgün bir diksiyon elde ederiz. Asalak ses ve kelimeleri kullandığımızın farkında olursak bırakmak faha kolay olur.
Tabi ki daha iyi bir diksiyon için eğitim almak en mantıklısı yukarıdakiler ise evde uygulayabileceğimiz alternatiflerdir.